lauantai 14. tammikuuta 2012

Näkymättömät kädet

Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet
Wsoy 2011, 216s.

Näkymättömät kädet on saanut blogeissa harvinaisen paljon näkyvyyttä ja kehuja ollakseen kotimainen sarjakuvaromaani. Tämä näyttävä teos sijoittui myös viidenneksi Blogistanian Finlandia listalla.

Kirjan kertomus on fiktiivinen, mutta kuitenkin realistinen kuvaus Marokkolaisesta Rashidista, joka menettää työnsä ja lähtee laittomaksi siirtolaiseksi Espanjaan voidakseen elättää perheensä. Laittoman siirtolaisen osa ei luonnollisestikaan ole helppo, eikä ole tämä kirjakaan. Koska juonta on kuvattu jo monissa muissa blogeissa (esim. Linnea omassaan, mistä löytyy myös linkit muihin arvioihin), minä keskityn lukukokemukseen.

Odotukset olivat jälleen kovin korkealla. Piirrosjäljestä pidinpaljon, samoin kuvituksen ankea väritys (tai puuttuva, voitaisiin kai sanoa) sopi valtavan hyvin tarinan henkeen. Kieleen oli vähän vaikea sopeutua, etenkin vuoropuheluissa vilisevät pihinät ja puhinat tökkivät. Toisaalta olen hyvin iloinen, ettei tässä sarjakuvassa näkynyt SMACK, Wooooosh, BAM! jne. äänitehosteita. En  kylläkään ole lukenut kuin yhden sarjakuvaromaanin tätä ennen, joten en tiedä ovatko nuo äänitehosteet yleensäkin vain perinteisiin sarjakuviin kuuluvia.

Kokonaisuutena Näkymättömät kädet oli vahva ja hyvä teos. En kuitenkaan kokenut tätä mitenkään poikkeuksellisena. Aiheellisena ja ajatuksia herättävänä toki, ehdottomasti tärkeänäkin. Liiat odotukset varmasti kostautuivat jälleen, oikein ärsyttää kun en kokenut mitään silmiä avaavaa Ahaa!-elämystä.

Tällä teoksella osallistun Satun Minihaasteeseen 1/12.

9 kommenttia:

 1. Juuri eilen selailin tuota kirjakaupassa ja huomasin saman asian: kirja ei iskenyt heti eikä siten lähtenyt mukaan. Kirja on pyörinyt mielessä jo kauan.

  VastaaPoista
 2. Liiallisten odotusten kirous on kyllä harmillinen ilmiö! Sopii vain toivoa etten itse kompastu samaan tämän kohdalla.

  Äänitehosteisiin en ainakaan muista viime aikoina lukemissani sarjakuvissa törmänneeni, ennemminkin sopivat mielikuvaani esim. supersankarijutuista. :)

  VastaaPoista
 3. Artsi, Onneksi en minäkään ostanut omaksi! Silloin olisi harmittanut vielä enemmän. Jos vain kirjastosta löydät, niin olisi kiva, jos ehtisit lukea ja blogata. Tavallaan toivoisin kuulevani tästä muitakin mielipiteitä kuin kehuja.

  Satu, Minä olen pienen ikäni lukenut lähinnä Aku Ankkoja, Lucky Lukeja ja Asterixeja, niin olen äänitehosteisiin täysin tottunut :) Tex Willereissäkin niitä on. Mutta tosiaan onneksi niitä ei Näkymättömissä käsissä ollut :D

  VastaaPoista
 4. Nappasin Näkymättömät kädet eilen kirjastosta. En päässyt vielä alkua pidemmälle, mutta huomasin että tätä ei kannata hämärässä lukea, sen verran tummaa tosiaan on kuvitusjälki!

  VastaaPoista
 5. Voit Maija kokeilla samlta henkilöltä 'Linnut ja meret' -sarjakuvaa.
  Mmm..Ja jos löydät Kokkolan kirjastosta Scott McCloudin Zot! niin suosittelen. Siinä sitten on niitä äänitehosteita, mutta ei se menoa haittaa. Kotona mulla on se paksu opus, mutta ois hyvä alottaa niisät ekoista. Tosin lukee sen paksummankin ihan hyvin ilman niitä ekoja.

  T.Anna

  VastaaPoista
 6. Villasukka kirjahyllyssä, joo hyvä valaistus ja piilossa lasten katseilta, siinäpä sopivat olosuhteet tämän lukemiseen. Kiva, jos kohta saa kuulla sinunkin ajatuksiasi tästä.

  Anna, laitanpa nimet muistiin. Saanko sitten sulta lainaan sen paksun osan?

  VastaaPoista
 7. Kokemuksen kautta piti tuo jälkimmäinenkin (piilossa lasten katseilta) oppia ;) Luin olohuoneessa samalla kun lapset katsoivat dvd:ltä Peter Pania, piti sitten vaihtaa toiseen kirjaan kun meni vähän levottomaksi ;) En ottanut sitä riskiä että vieressä istuva Kirppu-neiti kiinnostuisi kirjasta dvd:n sijaan...

  VastaaPoista
 8. Villasukka kirjahyllyssä, Lapsilla tuntuu olevan joku ihme vaisto, millä ne aina kiinnittää huomion sellaisiin juttuihin, joita niiltä yrittää piilotella! Vähän kuin sekin, miten lapset kuuntelee korvat höröllä aikuisten keskusteluja, mutta eivät välttämättä reagoi mitenkään, vaikka komentaisit naamatusten :D

  VastaaPoista
 9. Voit lainata, jos lupaat lukee niin ettei siihen tuu taitoksii tai mitään.

  VastaaPoista