tiistai 17. tammikuuta 2012

Tiikeri Luukas


Christina Andersson: Tiikeri Luukas
WSOY 1986,120s.
Suom. Mervi Vyyryläinen-Väänänen

Tiikeri Luukas on näkynyt telkkarissa joskus 80-luvulla. Muistan, miten kauhean jännittävä (ja ankeasti piirretty) se oli. Vaikka jännittävät tarinat eivät olekaan ihanteellisia iltasaduiksi, tämä päätyi sellaiseksi joka tapauksessa.

Lelutiikeri Luukas karkaa kotoa kun samalle hyllylle lastenhuoneessa muuttaa uusi Milla-nukke, joka valtaa Luukaksen ikioman sängyn. Pieni matkalaukku mukanaan Luukas suuntaa läheiseen metsään, mistä ilkeä Sarato nappaa hänet ja puukeiju Tintin vangeikseen. Kultaisella ilmalaivalla Sarato kuljettaa vankinsa linnaansa, jonka puutarhaa koristavat kultaiset patsaat. Sangen pian Luukakselle ja Tintille selviää, että Sarato aikoo taikoa heidätkin patsaiksi. Kaverukset onnistuvat pakenemaan, jäävät kiinni ja pakenevat uudestaan. Tosin heidän on vielä palattava linnaan saadakseen vapautettua kaikki patsaiksi muutetut metsän asukkaat. Lopussa vietetäänkin jo riemukkaita puutarhajuhlia, joihin myös kiltteyslupauksen antanut Sarato osallistuu.

Tiikeri Luukas ei näin aikuisen silmin ollut enää piinaavan jännittävä tai kovin omalaatuinenkaan kertomus. Mutta isompi poikani ihastui tähän niin paljon, että haluaisi minun lukevan saman kirjan heti uudestaan. Poikaa jännitti välillä niin valtavasti, että parempien yöunien toivossa paljastin loppuratkaisun jo etukäteen. Oli aika ihanaa nähdä lapsen innostus ja eläytyminen kertomuksen edetessä, sekä kuunnella päivisinkin erilaisia arveluita siitä, mitä seuraavaksi mahtaa tapahtua.

Seuraavaa iltasatukirjaa ei ole vielä päätetty. Yhden kappaleen verran luin Peppi Pitkätossua, mutta poikien mielestä Peppi on kuulemma ihan tyhmä.

7 kommenttia:

 1. Voi vitsi. Mun muistikuvat tästä on vähintäänkin taianomaiset ja olin vähän jotenkin odotellut, että voisin lukea tämän tyttären kanssa. Mutta enhän mä nyt voi jos kerran se ei aikuisen silmin olekaan enää yhtä hyvä! :D

  VastaaPoista
 2. Liina, ei tämä silti missään nimessä _huono_ ollut! Ei vain tehnyt yhtä mojovaa vaikutusta kuin lapsuudessa :)

  VastaaPoista
 3. Joku hatara muistikuva mulla on kun katson tuota kirjan kantta :)

  VastaaPoista
 4. Muistan kyllä miten jänitettiin Lukaksen puolesta, ja mä inhosin niitä ihmisjalkaisia strutseja jotka vahti sitä jättiläisen taloa...

  En kyllä enää muista ollenkaan mitä se Lukas siellä teki ja mikä jutun juoni oli :)

  VastaaPoista
 5. Susa, tuon ekalle riville laittamani linkin takaa löytyy kuvia itse animaatiosta ja tiivistettynä koko tarina :) Ehkäpä ne herättäisi muistoja vähän tehokkaammin.

  Tiina, Kurkkaa sinäkin tuo ekan rivin linkki, sieltä löytyy juttua myös muista nostalgisista lastenohjelmista. (mm. Jakista ja Nukasta!)

  VastaaPoista
 6. Jännitin ihan hirveästi silloin tätä telkkarisarjaa, melkein en uskaltanut katsoa! Mutta silti piti! Olen lukenut kirjan aikuisenakin, ja tykkäsin kyllä silloinkin. Voi kun löytäisi tämän kirjan jostain vielä omaan kirjahyllyyn, olisi ihan omistamisen arvoinen.

  VastaaPoista
 7. Merenhuiske, minuakin jännitti tämä sarja silloin ihan mielettömästi! :) Mahtaakohan Tiikeri Luukasta löytyä kirjastosta? Omani on kirpputorilta ostettu kirjaston poistokirja vuosien takaa.

  VastaaPoista