maanantai 3. heinäkuuta 2017

Matkalla kotiin

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
(Homegoing, 2016)
Otava 2017, 373s.
Suom. Sari Karhulahti

Upea kansi, vielä upeampi sisältö.

Ghanalaisamerikkalaisen Yaa Gyasin esikoisteos, Matkalla kotiin, on (haluaisin sanoa taas "upea", mutta sanotaan nyt vaikka että) järisyttävän huikea kirja. Inhoan niitä "Jos luet vain yhden kirjan" -mainoslauseita, mutta tämän kirjan yhteydessä sellainenkin suositus olisi ihan perusteltua.

1700-luvun loppupuolen Afrikassa, Kultarannikolla, kaksi toistensa olemassaolosta tietämätöntä sisarpuolta melkein kohtaavat. Jo varhaisessa vaiheessa heidän elämänsä ovat lähteneet kulkemaan eri suuntiin ja kun toisesta tulee valkoisen miehen vaimo, toinen rahdataan orjaksi Amerikkaan.

Novellinomaisissa luvuissa Gyasi kertoo molempien naisten sukuhaarojen tarinan. Sukupolvet seuraavat toistaan, mutta ketju ei ole joka kohdasta luja vaan paikoin murentunut rikki. Molemmin puolin valtamerta kohdataan vastoinkäymisiä, mutta myös rakkautta ja onnea.

Matkalla kotiin on lähes täydellinen kirja. Ainoan miinuksen annan viimeisestä luvusta, jossa tapahtuu sellaista, mitä en juonipaljastuksia välttääkseni tässä kerro. Gyasin kerronta ja Sari Karhulahden suomennos toimivat hengästyttävän hyvin. Rakastan näitä kirjoja, jotka saavat aikaan fyysisiä reaktioita: kuristavaa tunnetta rintakehässä, kurttuuntuvia kulmia, hykerryttävää iloa ja leveitä hymyjä. Järisyttävä kirja.

4 kommenttia:

 1. Samaa mieltä tuosta, että lopussa on jotain, joka olisi voinut olla jotain muuta. Muutoin tosiaan tämä on huippu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, Tavallaan odotinkin jotakin sellaista lopussa kuvatun kaltaista kohtaamista, mutta en toivonut ihan tällaista. Mutta tosiaan, edes loppu ei himmentänyt kokonaisuutta kuin minimaalisen vähän.

   Poista
 2. Olen just lukemassa tätä. Vaikuttaa juurikin niin hyvältä kuin meinasit! :)

  VastaaPoista