tiistai 18. heinäkuuta 2017

Guy Delisle: Hostage

Guy Delisle: Hostage
(Senfuir: Récit d'un otage by Dargaud, 2016)
Jonathan Cape 2017, 432s.
Käännös: Helge Dascher


Aivan sattumalta kirjaston uutuuksista silmiini osui tämä Guy Delislen tuorein sarjakuva-albumi Hostage. Delislen aiempi tuotanto koostuu sarjakuvamuotoisista matkapäiväkirjoista ja humoristisista sarjakuvista vanhemmuudesta. Hostage poikkeaa näistä muun muassa siten, että tällä kertaa tarina ei perustu Delislen omiin kokemuksiin.

Heinäkuun toinen päivä, vuosi 1997. Christophe André oli työskennellyt Lääkärit ilman rajoja -järjestön palveluksessa Nazranissa Ingušiassa kaksi kuukautta, kun hänet kaapattiin keskellä yötä Tšetšeniaan. Palkkapäivä oli juuri tulossa ja raha-asioista vastaava André kuvitteli aluksi, että kyseessä oli "vain" ryöstö. Edessä oli kuitenkin pitkä vankeus käsiraudoilla lämpöpatteriin kytkettynä.

Delisle kertoo tarinan vain Andrén näkökulmasta. Lukija (joka ei tässä tapauksessa tiennyt Andrén tapauksesta yhtään mitään) on yhtä epätietoinen asioiden etenemisestä kulloisenkin vankilan virkaa tekevän huoneen ulkopuolella. Päivät ovat pitkiä, yöt melkein pitempiä. André oli siinä mielessä onnekas, että häntä ei pahoinpidelty tai muuten kohdeltu kaltoin. Ei tosin erityisen hyvinkään, mutta paljon huonommatkin olot olisivat voineet olla.

Delislen piirrostyyli on tässä albumissa hivenen realistisempi kuin aiemmissa albumeissa ja luonnollisesti myös huumori puuttuu. Kokonaisuus on vahva ja yllättävän koukuttava. En usko, että jaksaisin kiinnostua tästä samasta tarinasta elokuvana, mutta sarjakuva toimii todella hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti