maanantai 30. lokakuuta 2017

Toinen tuntematon

Toinen tuntematon
Toim. Johanna Catani ja Lari Mäkelä
WSOY yhteistyössä Ellun Kanojen kanssa
2017, 376s.


Viimeinkin sain aloitettua Novellihaaste 2:n ja huh, millaisella kokoelmalla!

Toinen tuntematon
kokoaa yksiin kansiin 22 novellia, joissa pääosassa on nainen. Tuntemattomassa sotilaassa etäisiksi ja jopa nimeämättömiksi jääneiden naisten ajatuksia ja kokemuksia ovat monimuotoisiksi novelleiksi kirjoittaneet 22 kotimaista kirjailijaa Laura Gustafssonista Hanna Weseliukseen.

Toisen tuntemattoman
päähenkilöt ovat muun muassa äitejä, vaimoja, sisaria, rakastettuja ja lottia. Kotirintamalla naisten täytyy hoitaa niin omat kuin tavallisesti miesten tekemät työt, hoitaa koti ja lapset. Kaiken aikaa mieltä kaihertaa epätietoisuus läheisen kohtalosta. Jos pappi astelee pihatietä pitkin, onko pakko ottaa vastaan huonot uutiset?

Olen lukenut Tuntemattoman sotilaan lukiossa, 90-luvun lopussa. Elokuvaakaan en usko nähneeni sen jälkeen, joten mitenkään tuoreessa muistissa eivät miesten kohtalot olleet. Jokaista novellia edeltävä lainaus Tuntemattomasta sotilaasta ohjaa kuitenkin lukijaa sen henkilön suuntaan, jonka läheinen seuraavaksi on äänessä.

Tässä kirjassa tyylejä on yhtä monta kuin kirjoittajaakin. Perinteisemmän kerronnan lisäksi mukana on muun muassa kirjeitä, haastattelu ja lehtijuttu oikaisuvaatimuksineen.

Syvimmin minuun vaikutti Niina Revon novelli Martta. Peukutankin sitä novellihaasteen sävy-peukulla, sillä tämän novellin sävyt ovat melkein sietämättömän syviä.

 Martta Vuorelan poika, Jaakko, on rintamalla ja äidin huoli on käsin kosketeltava. Suru-uutisen saapuessa Martta musertuu. Hän ei edes yritä käyttäytyä "normaalisti" tai olla ylpeä siitä, että oma poika antoi henkensä isänmaan puolesta. Martta suree joka solullaan.

En näköjään voi edes kirjoittaa tästä novellista itkemättä.

Toinen tuntematon on paitsi loistavaan ideaan perustuva laadukas novellikokoelma, hieno kirja juhlistamaan satavuotiasta Suomea

2 kommenttia:

  1. Minäkin pidin novellikokoelmasta kovasti: oli katkeransuloista tutusta näihin kaikkiin naishahmoihin ja heidän kauttaan tuttuihin Tuntemattoman sotilaan henkilöihin syvällisemmin. Yritän kirjoittaa muut rästitekstini mahdollisimman nopeasti, jotta saisin omankin tekstini julkaistuksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hande, Mikäli lukupinoni ei jo huojuisi, pistäisin kyllä Tuntemattoman sotilaan uusintalukuun välittömästi. Olisi mielenkiintoista lukea se nyt, kun olisi nämä naisten tarinat tuoreessa muistissa.

      Poista