maanantai 16. lokakuuta 2017

Funny Girl

Nick Hornby: Funny Girl
Penguin Audio 2014, 10h 18min
Lukija: Emma Fielding


Nick Hornbysta tuli yksi suosikkikirjailijoistani joskus tuossa vuosituhannen vaihteessa. Rakastin ihan hulluna Poikaa ja luin innolla ja tyytyväisenä kaikki muutkin häneltä suomennetut kirjat, jotka vain sain käsiini. Jostakin syystä Hornbytä ei enää suomenneta, enkä voi ymmärtää syytä sille.

Funny Girl on ollut lukulistalla ilmestymisestään asti, mutta ensin en ehtinyt lukea ja sitten jäin hölmönä odottelemaan suomennosta, jota ei tähän päivään mennessä ole tullut. Ilokseni Funny Girl löytyi Storytelistä äänikirjana, joten nyt on tämäkin tasokas Hornby koettu.

Vuoden 1964 Miss Blackpool -kisan voittaja, Barbara Parker, luopuu kruunustaan heti sen saatuaan. Ei hän ole koskaan paikallismissiksi halunnut vaan komedienneksi televisioon. Päättäväinen nuori nainen muuttaa Lontooseen ja alkaa tavoitella todellista haavettaan.

Tykkäsin tästäkin kirjasta paljon. Barbara, joka vaihtaa nimensä paremmin näyttelijälle sopivaksi, on ihailtavan määrätietoinen ja luottavainen. Hän tietää mitä haluaa ja hämmästyttävää kyllä myös saa sen.

Tavallaan kirjan juoni on ihan olematon: ei tässä kehitellä mitään jännittävää tai ääriromanttista juonikuviota, joka saisi sivut kääntymään vauhdilla, eikä loppuratkaisu ole millään tavalla erikoisen yllättävä. Funny Girl on ennen kaikkea tarina Barbarasta, joka toteuttaa unelmansa ja elää samalla ihan tavallista elämää.

Äänikirja on laadukkaasti toteutettu. Lukija eläytyy ja muuntautuu tarpeen mukaan, mutta sopivan hienovaraisesti. Hahmot erottaa toisistaan, mutta suoranaisia ylilyöntejä ei aksenttien tai muiden persoonallisten puhetapojen suhteen tapahdu.

2 kommenttia:

  1. Hornby tuo hyviä muistoja mieleen. Hornbyn Alas on pitkä matka oli mulle tärkeä kirja kymmenen vuotta sitten, luin sen oikeaan aikaan, kun pohdin paljon kirjan käsittelemiä aiheita.
    Onpa yllätys ettei enää suomenneta, en kyllä käsitä miksei. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika, Suomentamattomuus on kyllä iso kysymysmerkki. Luulisi, että Hornby olisi jopa ihan myyvä kirjailijanimi.

      Poista