lauantai 25. marraskuuta 2017

Selvät sävelet, Jeeves

P.G. Wodehouse: Selvät sävelet, Jeeves
Jeeves tarinoita 6
Teos 2017, 445s.
Suom. Kaisa Sivenius

Tämä blogiteksti voisi alkaa sellaisella ihastuneella huokauksella, josta heti kuulisi, että voi miten oli ihanaa tavata jälleen vanhoja tuttuja.

P.G. Wodehousen Jeeves-tarinat ovat aina yhtä ilahduttavia ja niillä on minuun piristävä vaikutus. Lukiessa näen tietenkin Jeevesin Stephen Fryna ja Bertie Woosterin Hugh Lauriena ja nautin suuresti tästä päänsisäisestä televisio-ohjelmasta.

Selvät sävelet, Jeeves on kuudes Jeeves-tarinoita sarjan kirja. Kahdeksassa novellissa ja yhdessä pienoisromaanissa Bertie onnistuu järjestämään itsensä pulaan jos toiseenkin ja yhtä monta kertaa järkähtämätön Jeeves pelastaa nuoren herrasmiehen pulasta. Useasti ongelmia aiheuttaa nuori nainen, joka syystä tai toisesta haluaa naimisiin Bertien kanssa. Yleensä syynä ei ole tunteiden palo, vaan esimerkiksi se, ettei se mieluisin vaihtoehto kenties olekaan suostuvainen neitokaisen määräiltäväksi.

Kaisa Siveniuksen suomennosta on ilo lukea. Tarinat kulkevat sujuvasti, eikä näitä oikein hymyilemättä voi lukea. Vallan mainio kirja, suosittelen!

2 kommenttia:

 1. PIdän näistä Jeeves-tarinoista, minua haittaa tässä formaatissa se, että pokkari on liian paksu (tämä vain 445, mutta ainakin 650 sivua on liikaa), tätä en tosin ole lukenut, mutta teininä luin näitä 250-sivuisina yksittäisinä niteinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, En ole edes hoksannut, että näitä Jeeves-tarinoita -kirjoja on julkaistu myös pokkarina. Olen kyllä yleisesti ottaen samaa mieltä siitä, että tosi paksuja pokkareita on hankala lukea.

   Olisi hauskaa, jos myös muita Wodehousen kirjoja julkaistaisiin/suomennettaisiin uudestaan. Monia niistä kun ei saa enää edes kirjaston kautta.

   Poista