lauantai 23. joulukuuta 2017

Prinssi Charlesin tunne

Liv Strömquist: Prinssi Charlesin tunne
(Prins Charles känsla, 2010)
Sammakko 2017, 135s.
Suom. Helena Kulmala

Prinssi Charlesin tunne pureutuu tarkkanäköisesti muun muassa avioliittoihin ja miehen, naisen ja rakkauden rooleihin parisuhteessa. Strömquistillä on jälleen paljon sanottavaa ja tutkittua tietoa kerrottavanaan paitsi Prinssi Charlesin tunteista, myös avioliiton muuttumisesta järjestetyistä liitoista rakkausavioliitoiksi. Strömquist käsittelee myös sitä, miten parisuhde esitetään tv-viihteessä usein miehelle enemmän tai vähemmän vastenmielisenä asetelmana, jossa nainen haluaisi puhua tunteistaan, mutta mies lähinnä katsoa jalkapalloa televisiosta.

Oli mielenkiintoista lukea siitä, kuinka ja miksi siirtyminen rakkausavioliittoon muutti suhtautumisen seksiin sievistelevämmäksi. Nykyisin seksin takia ei (ainakaan yleensä) mennä naimisiin, mutta useimmat parisuhteet perustuvat samaan periaatteeseen kuin (useimmat) avioliitot: seksiä harrastetaan vain oman kumppanin kanssa. Strömquist kritisoi - tai ainakin kyseenalaistaa - tämän käytännön varsin rankasti. Hän vertaa pettämisestä johtuvaa eroa esimerkiksi Jehovan todistajien tapaan katkaista välit lahkosta eronneisiin: että ennen oltiin tiiviisti yhdessä, mutta nykyisin ei lainkaan tekemisissä ihan hölmöstä syystä.

Kun on itse naimisissa ihan itse valitsemansa miehen kanssa ja kun suhde perustuu rakkauteen, Strömquistin tapa kyseenalaistaa systeemin järkevyys tuntuu hurjalta. En tiedä, onko asenteeni opittua, mutta itse en kyllä olisi valmis avoimeen suhteeseen.

Strömquistin piirrostyyli on aika karua, sellaista huoletonta ja välillä sotkuista. Toisaalta, tässäkin albumissa on niin paljon asiaa, että piirrokset jäävät joka tapauksessa sivurooliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti