lauantai 30. joulukuuta 2017

Tyttö joka pelasti joulun

Matt Haig: Tyttö joka pelasti joulun
(The Girl Who Saved Shristmas, 2016)
Aula & Co 2017, 339s.
Suom. Sarianna Silvonen
Kuvitus: Chris Mould


Voisiko Matt Haig jatkaa joulukirjojen kirjoittamista vuosittain ja Aula & Co julkaista niitä suomeksi samaan tahtiin? Nyt kahden kirjan perusteella haluaisin nimittäin tehdä Haigista virallisen joulukirjailijan ja lukea näitä Chris Mouldin hurmaavasti kuvittamia seikkailuja joka joulu.

Tyttö joka pelasti joulun sijoittuu 1800-luvun puolivälin paikkeille, Lontoon ankeille kujille ja köyhäintaloon sekä Tonttuvaaraan. Lontoossa nuohoojan hommia äitinsä puolesta paiskiva Amelia joutuu erään herra Karmivan köyhäintaloon ja Tonttuvaaraan hyökkää lauma peikkoja. Joulu peruuntuu kokonaan!

Poika nimeltä joulu oli ihan mahdottoman hauska kirja, jossa tapahtui paitsi hassuja myös kamalia ja inhottavia asioita. Tyttö joka pelasti joulun ei mielestäni aivan yltänyt edeltäjänsä tasolle yllätyksillään. Ikään kuin tämän kirjan kanssa olisi vähän jarruteltu hulluttelun kanssa. Kyllä tässäkin on hauskoja kohtauksia kuten takkatulen sammuttava pissaava poro ja kamalia tapahtumia, kuten Amelian äidin kuolema, mutta kokonaisuus tuntuu silti hieman varovaiselta.

Vanhin lapsi piti eniten Amelian vaiheita kuvaavista jaksoista, kaksi pienempää Tonttuvaaran tapahtumista. Minä olisin halunnut lukea tämän kerralla loppuun, koska kaikki juonikuviot kiinnostivat.

Tyttö joka pelasti joulun on veikeä joulukirja, joka todennäköisesti saa lukutaitoisen lapsen valvomaan myöhään ja jännittämään sekä Amelian että joulun kohtaloa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan esittelystä Maija. Ehdottamasti haluan lukea tämän, mutta jätän sen ensi jouluun. - Mukavia loppuvuoden päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, Suosittelen lämpimästi myös tuota Poika nimeltä Joulu -kirjaa. Aivan mainioita joulukirjoja molemmat :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Villis, Eikä vain näytä ja kuulosta, vaan myös on ;)

   Poista