maanantai 19. marraskuuta 2018

7 veljestä: 20 vuotta Rähinää

Mikko Aaltonen: 7 veljestä: 20 vuotta Rähinää
Otava 2018, 9h 32min.
Lukija: Markus Niemi


Minulla on ollut suhde suomiräppiin yhtä kauan kuin mieheeni. Olen niitä, jotka ensimmäistä kertaa vakavasti tehtyä suomiräppiä kuullessaan tuhahtelivat ja puistelivat päitään, että voi hyvänen aika nyt taas. Mutta sitten tuli tämä mies, joka kuunteli myös suomiräppiä ja sai minutkin kuulemaan siinä paljon hyvää. Tunnustan kyllä, että enemmän sielunsisaruutta löydän toisenlaisesta musiikista, mutta viime kerralla kun lasten kanssa mummulaan ajelin, niin kuunneltiin Maija Vilkkumaan lisäksi Timo Pieni Huijausta.

Kuuntelin tämän Rähinän 20-vuotishistoriikin enimmäkseen junassa matkalla kirjamessuille ja sieltä kotiin. Mitään muistiinpanoja ei tullut tehtyä ja aikaa on hurahtanut jo reilu viikko, joten kovin vähän kirjasta enää muistankaan.

Alunperin Rähinä-jengin muodostivat Elastinen, Iso-H, Asa, Uniikki, Tasis, Andu ja Jussi Valuutta. Osa on edelleen esiintyviä rap-artisteja, osa on keskittynyt enemmän musiikin tekemiseen, osa taas vetäytynyt koko skenestä taka-alalle. Ja uusiakin "jengiläisiä" on tullut, tietysti.

Teksti on vuoroin yleistä kerrontaa, vuoroin Rähinäläisten lyhyitä muisteloita. Päällimmäisenä mieleen jäi se, että kova oli into ja motivaatio ja taidotkin kehittyivät nopeasti. On tehty virheitä ja opittu niistä, kasvettu ylipäätään teineistä aikuisiksi.

Ihan mielenkiintoinen teos, vaikka ei hirveästi muistikuvia jättänytkään.

---

Helmet-lukuhaaste: 22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin
Tässä kohtaa vuotta ja lukuhaastetta piti laskea rima jo maan tasalle. Toki tässä kirjassa puhutaan muustakin musiikista kuin Rähinä-jengin omasta tuotannosta, mutta silti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti