lauantai 16. maaliskuuta 2019

Etsiväkaksikko-sarja

Jørn Lier Horst: Operaatio Myrskypilvi
Operaatio Varjomies
Operaatio Auringonlasku
Otava 2018
Suom. Sanna Manninen
Kuvitus: Hans Jørgen Sandnes

Naapurukset Tilda ja Oliver ovat perustaneet etsivätoimiston, jonka toimisto on Oliverin kotitalon kellarissa. Ystävyksillä on tukenaan myös Tildan Otto-koira, jonka tarkka vainu osoittautuu todella hyväksi apukeinoksi erilaisia mysteereitä selvitettäessä.


Operaatio Myrskypilvi alkaa eräänä tapahtumaköyhänä kesäpäivänä. Ensin lapset huomaavat lehdestä, että naapurikaupungista on varastettu pakettiauto. Pian heille selviää, että läheisestä leipomosta on varastettu suuri määrä hiivaa. Jotain muutakin on kadonnut, mutta nokkelat lapset pääsevät pian perille siitä, mitä varastetuilla tavaroilla aiotaan tehdä - ja missä.

Eräällä pyöräreissulla Oliver ajaa epähuomiossa keskellä polkua kaivettuun kuoppaan. Nopealla vilkaisulla kuoppia löytyy lisää ja metsän reunassa vilahtaa hattupäinen mies. Operaatio Varjomiehessä selvitetään kuka etsii ja mitä.

Operaatio Auringonlasku on näistä kolmesta ehkä jännittävin. Punainen henkilöauto kaahaa pitkin kaupungin katuja niin holtittomasti, että eräs mummo on vähällä jäädä alle. Tilda ja Oliver ehtivät nähdä vilauksen vänkärin paikalla istuvasta, aivan Elviksen näköisestä miehestä ja myöhemmin selviää, että pankki on ryöstetty!

Etsiväkaksikko-sarja on juuri sopivaa luettavaa jännitystä kaipaaville alakoululaisille, noin 3.-4. -luokkalaisille. Jännitys onnistuu pysymään yllä, mutta kaiken aikaa sen verran leppoisana, että kirjat tuskin vievät yöunia. Pidän siitäkin, etteivät kaverusten ratkottavat jutut ole sellaisia "kuka söi kakun?" -tyyppisiä höpsöttelyjä, vaan ihan oikeita rikostapauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti