keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Taas sarjakuvia

Ryan Andrews: This Was Our Pact
First Second 2019, 330s.

Ryan Andrewsin This Was Our Pact -sarjakuvan ostin itselleni valmistujaislahjaksi. Ostopäätöksen tein vaistonvaraisesti, kirjaan kansikuvaa tai takakansitekstiä enempää tutustumatta. Minusta tämä kansi kuvaa ihan selkeästi kaveriporukkaa, jolla on meneillään jokin jännittävä yhteinen seikkailu.

Näin kyllä onkin, mutta olinpa silti vähän väärässä. Kaveriporukka on lähtenyt selvittämään minne kylässä vuosittain järjestettävän lyhtyjuhlan jokeen lasketut lyhdyt päätyvät. Kaveriporukan hännillä pysyttelee sinnikkäästi yksi poika, jota kukaan ei ole pyytänyt mukaan. Yhteiseen sopimukseen kuuluu se, että takaisin ei käännytä ennen kuin arvoitus ratkeaa. Paitsi että suurin osa kääntyy erään sillan luota ja jäljelle jää yksi "alkuperäisen porukan" poika ja se ylimääräinen kaveri. Nämä kaksi ajautuvat aivan ihastuttavaan, sadunomaiseen seikkailuun, jossa riittää jännitystä ja yllätyksiä. Kuvitus on sympaattista ja tarinan unenomainen tunnelma omaa luokkaansa.

Tämmöisiä lisää!


--------------------------------------------------------

Pénélope Bagieu: Brazen
Rebel Ladies Who Rocked The World
First Second 2018, 296s.
Käännös: Montana Kane

Myös Brazenin ostin itselleni lahjaksi, syytä en enää muista. Lukeminen kesti noin puoli kesää, mutta ei se mitään.

Bagieu esittelee kirjassaan 29 persoonallista naista, jotka ovat tehneet elämässään rohkeita valintoja. Kunkin naisen elämä on tiivistetty alle kymmeneen sivuun, joten mitään hirveän syväluotaavia elämäkerrallisia katsauksia on turha odottaa. Mutta kyllä siinäkin sivumäärässä ehtii kertoa paljon ja saada lukijan mielenkiinnon heräämään! Esimerkiksi Josephine Bakerista tiesin etukäteen vain hänen tanssijanuransa verran, mutta hän ansaitsisi tulla muistetuksi paljosta muustakin, kuten rasisminvastaisesta työstään.

Bagieun piirrostyyli on hyvin miellyttävää ja ilmeikästä. Esiteltävät naiset ovat kuitenkin selvästi tunnistettavissa, esimerkiksi Tove Janssonin tunnistaa helposti jo tuosta pienestä kuvasta kannessa. Pidän kovasti siitä, kuinka monipuolisen naisjoukon Bagieu on kirjaansa valinnut. Mukana on muun muassa taiteilijoita, tiedemiehiä, näyttelijöitä, muusikoita, parrakas nainen, ihmisoikeusaktivisteja ja majakanvartija, urheilija, toimittaja, lakimies ja astronautti. Myös ajallisesti otanta on laaja, sillä mukana on esimerkiksi keisarinna 600-luvulta ja useita edelleen vaikuttavia naisia.

Brazen on upea sekä idealta että toteutukseltaan.

--------------------------------------------------------


Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 4
Lapsuus Lähi-idässä (1987-1992)
WSOY 2019, 280s.
Suom. Saara Pääkkönen

Tulevaisuuden arabi -sarjan neljäs osa on aiempia huomattavasti tuhdimpi, mutta loppuu juuri silloin kun ei todellakaan pitäisi.

Riad on murrosikäistyvä nuorukainen, jonka aiemmin kauniinvaaleat hiukset alkavat tummua ja kihartua. Naama puskee finnejä ja tytötkin alkavat kiinnostaa, mutta ääni on sitkeästi hyvin feminiininen. Muu perhe asuu pääosin Ranskassa isän työskennellessä Saudi-Arabialaisessa yliopistossa. Riadin äiti alkaa viimeinkin saada tarpeekseen miehensä venkoiluista ja oikeastaan nauttii arjen pyörittämisestä yksin, vaikka puoliso antaakin käyttörahaa vain niukasti. Riadin isä on jopa ailahtelevaisempi kuin aikaisemmin, edelleen todella vastenmielinen hahmo.

Sattoufin pyöreästä piirrostyylistä pidän edelleen. Värityksenä on käytetty pääosin sinistä ja kahta punaisen sävyä, mikä toimii todella hyvin.

Tämä osa loppuu tosiaan järkyttävästi. Toivottavasti seuraava osa ilmestyisi suomeksi mahdollisimman pian.

20 kommenttia:

 1. Sarjakuva-albumit ovat mulle tuntemattomampaa kirjallisuuden aluetta, ja olen vasta nyt viime aikoina alkanut löytää sarjisten pariin. Olen lukenut muun muassa Sarah Andersenia englanniksi ja JP Ahosta suomeksi. Nyt luen mielenkiinnolla kaikki bloggaajien sarjispostaukset ja metsästän uusia löytöjä. Ihanaa, että meillä on kirjastot, joissa voi käydä hypistelemässä ja selailemassa albumeja, saa ilmaiseksi viedä kiinnostavat kotiinsa luettavakseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, Minäkin olen opetellut sarjakuvaromaanien lukemisen vasta blogin myötä. Todella upeita tarinoita näistäkin löytyy.

   JP Ahosen sarjakuvista minäkin pidän todella paljon!

   Kirjastojen sarjakuvatarjonta kannattaa kyllä koluta huolella läpi. Minun makuun tarjolla on liikaa supersankareita, mutta yleensä löytyy jotain itseä kiinnostavaa myös.

   Poista
 2. Mahtavaa saada lisää sarjisvinkkejä! Varsinkin tuo This is our pact alkoi tämän postauksen perusteella kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, suosittelen lämpimästi! Se on tosi suloinen tarina :)

   Poista
 3. Sarjisvinkit aina kiinnostaa, koska olen niitä itse aika huono etsimään. Lady Mechanika on tuorein löydökseni ja se herätti taas innostuksen sarjakuviin!

  This Was Our Pact vaikuttaa erityisen kiinnostavalta, täytyypä tässä välissä mennä katsomaan saako meidän kirjastosta (jaahas, ei saa). Laittelenpa korvan taakse. Tuo Brazen voisi myös kiinnostaa, vaikka en ehkä ole tuollaisten kirjojen ylin ystävä. En osaa sanoa miksi, ehkä tykkään nimenomaan muhinoida ja uppoutua eli kaipaan pidempiä tarinoita. :D

  Tulevaisuuden arabi kiinnostaa myös, mutta sekin täytyisi ostaa jo haluaa lukea. Täytyy laitella korvan taakse. Hyvin sain vinkkejä näistä, kiitos siis monipuolisesta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, sarjakuvavinkit kiinnostavat minuakin :D Lady Mechanikaa en olekaan lukenut, mutta täytyypä tarkistaa saatavuus omasta kirjastosta. (No ei löydy, kuinka sopivaa...)

   Luulen, että Brazenin lukeminen kesti minulla pitkään nimenomaan siitä syystä, että tarinoita oli monta ja aina piti aloittaa tavallaan alusta. Pitemmissä kertomuksissa on helpompi heittäytyä tarinan imuun.

   Poista
 4. Olen huono sarjisten lukija, mutta Brazen kiinnostaa niin aihepiirin kuin visuaalisuutensa vuoksi. Tosin jos sinulla meni puoli vuotta, kuinkahan kauan minulla?
  Minulta on muuten mennyt kokonaan ohi tällainen valmistusasia, onneksi olkoon! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, kiitos! Suoritin töiden ohella tieto- ja kirjastoalan ammattitutkinnon :)

   Uskon, että saisit Brazenin luettua huomattavasti minua nopeammin! Minulle lukeminen on ollut keväästä asti tosi takkuista, vaikka kirjat olisivatkin olleet hyviä. Brazen on tosiaan myös visuaalisesti edustava sarjakuva-albumi.

   Poista
 5. Sarjakuvat ovat ihan parhaita lahjoja itselle. <3 This was our pact kuulostaa tosi lupaavalta, saatan hankkia tämän itsellenikin. Jo tuo kansikuva on aivan huikea, tykkään tuosta sinisen sävystä tosi paljon. Tulevaisuuden arabi 4 oli todella hyvä, minusta ehkä paras osa koko sarjassa tähän mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, Sarjakuvissa on kyllä kaikki mitä lahjalta voi vaatia :) Nyt ajattelin tilata hääpäivälahjaksi uusimman Giant Daysin.

   Tulevaisuuden arabi 4 oli ehkä minustakin paras tähän astisista. Kovasti tekisi mieli googlettaa, miten perheen käy, mutta toistaiseksi olen onnistunut vastustamaan kiusausta.

   Poista
 6. Kahdesta ensimmäisestä sarjakuvasta en ole edes aiemmin kuullutkaan, Tulevaisuuden arabi -sarja on sentään tuttu nimenä. Alkoi kyllä nyt kiinnostaa tuo Brazen! Täytyykin heti mennä katsomaan, olisiko sitä hankittu kirjastoon. Ihan parasta, kun voi bongata (sarjis)vinkkejä blogeista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina, Tulevaisuuden arabia suosittelen kyllä tosi paljon, löytyy varmasti kirjastosta. Englanninkielisiä sarjakuvia on minusta välillä hankala löytää, vinkkejä siis. Seuraan muutamia kustantamoja Instagramissa ihan siksi, että edes vähän pysyisin kärryillä siitä, mitä on tarjolla.

   Poista
 7. Kiitos vinkeistä! Olen tässä viime vuosien aikana opetellut lukemaan sarjakuvia, ja ne ovat aivan mahtava lisä luettavien joukkoon! Ihanan erilaisia sarjakuvia esittelit, etenkin tuo This Was Our Pact alkoi kauniin kantensa vuoksi kiinnostaa! Naisstaroista on aina kiva lukea, ja Tulevaisuuden arabi kiinnostaa ihan siksi, kun olen törmännyt siihen niin usein...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi, sarjakuvat ovat tosiaan kiva lisä lukemistoon, ihan kuten vaikkapa novellitkin. (Niidenkin lukemisen olen opettelemalla opetellut.)

   Suosittelen sinulle myös Reetta Niemensivun Maalarisiskot-sarjakuvaa, sillä siinä yhdistyy naistarinat ja upea kuvitus.

   Poista
 8. Minuakin alkavat sarjakuvat houkuttamaan yhä enemmän ja enemmän. Varsinkin tuo ensimmäinen olisi varmaan hieno "paluu" sarjakuvien pariin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, rohkeasti vain sarjakuvien kimppuun! :) This Was Our Pact oli kyllä todella ihana kirja, joten siitä on taatusti hyvä aloittaa.

   Poista
 9. Tuosta Tulevaisuuden Arabi -sarjasta olen kuullut aiemminkin, jossain kirjablogissa varmasti, ehkä täällä sinun? Olen huono lukemaan muita sarjisalbumeja kuin näitä perus, B. Virtanen, Viivi ja Wagner ymv. Paitsi että Marin kommentista muistin, että luinhan viime talvena JP Ahosen Belzebubsin! (Vai miten se tarkalleen kirjoitetaankaan)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, hyvin mahdollista että täällä, vaikka ovat muutkin Tulevaisuuden arabista bloganneet. :)

   Minä opettelin tosiaan sarjakuvaromaanien lukemisen vasta blogin myötä, mutta kyllä kannatti. Ei muuta kuin rohkeasti vain kokeilemaan!

   Poista
 10. Jännärisarjakuva, yönaissarjakuva ja maailmakylässäsarjakuva, hieno kattaus.
  Täytyy varmaan perehtyä kirjaston sarjishyllyyn, sieltä saattaisi löytyä mukavaa materiaalia kuvasokeallekin.
  Minna /Kirsin Book Club

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kirjaston tarjonnasta löytyy varmasti jotain mieluisaa! Kysy vaikka virkailijoilta vinkkejä, jos et luota omiin valintoihin :)

   Poista