tiistai 7. huhtikuuta 2020

100 asiaa maapallosta

Jerome Martin, Darran Stobbart, Alice James,
Tom Mumbray, Alex Frith & Rose Hall:
100 asiaa maapallosta
Lasten keskus 2020, 128s.
Suom. Marketta Pyysalo
Kuvitus: Federico Mariani, Parko Polo & Dale Edwin Murray


100 asiaa -tietokirjasarja on todella mainio. Tällä kertaa aiheena on maapallo ja kylläpä kirjaan onkin saattu jälleen koottua mielenkiintoisia asioita.

Kirjan lukemalla oppii esimerkiksi sen, mikä ero on hiekalla, soralla, kivillä ja lohkareilla. (Koko, tarkemmat tiedot löytyvät kirjasta.) Tiesitkö, että kaikki maailman bakteerit painavat yhteensä enemmän kuin kaikki maailman ihmiset tai että lentoliskot eivät pystyisi lentämään nykypäivän ilmassa, joka on ohuempaa ja viileämpää kuin lentoliskojen elinaikana? Kirjassa kerrotaan myös aikavyöhykkeistä, Vietnamissa sijaitsevasta maanalaisesta sademetsästä ja painovoimasta.

Minusta kiehtovinta oli lukea siitä, miten suuri vaikutus Australian maisemaan on ollut vapaaksi päästetyillä kaneilla ja siitä, kuinka susilauman vaikutus luonnon tasapainoon oli niin merkittävä, että kun sudet ajettiin pois, joki muutti kulkuaan.

Kirja on kauttaaltaan kuvitettu havainnollistavin värikuvin, mikä tekee lukemisesta kivaa ja suuresta tietomäärästä huolimatta kevyttä.

Kirja sopii mainiosti jo pienillekin alakoululaisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti