perjantai 10. maaliskuuta 2023

Kevin vs. yksisarviset sekä Will Gallows ja kärmesmahainen peikko

Philip Reeve: Kevin vs. yksisarviset
Aurinko kustannus 2022, 157s.
Suom. Maarit Varpu
Kuvitus: Sarah McIntyre


Kevin on pullea yksisarvinen, joka asuu ystävänsä Maxin kotitalon katolla. Kerran aamulentelyllä Max, Kevin ja Daisy (Maxin sisko) näkevät niityllä kolme yksisarvista ratsastajineen! Ottaakseen selvää siitä, mitä on meneillään, kolmikko laskeutuu kyseiselle pellolle. Yksisarviset ovat ylimielisiä kuin mitkäkin, eivätkä heidän ratsastajansa ole lainkaan sen sympaattisempia. Onneksi paikalla on myös Margery Flough, Kesyttömien kosteiden kukkuloiden maagisen poniklubin neljäs jäsen, joka suhtautuu uusiin tuttavuuksiin paljon avoimemmin. Yksisarviset treenaavat kisaan, johon Kevin ja Maxkin päättävät osallistua. Voittajalle on luvassa paitsi mainetta ja kunniaa, myös suuri palkintopokaali. Kisapäivänä Max ja Kevin saavat kuitenkin vihiä siitä, että joku yrittää vohkia pokaalin.

Minä tykkään todella paljon Kevin-sarjasta. Kevin on hahmona tosi söpö ja herttainen, joten jo se riittää pitkälle. Reeve osaa myös kirjoittaa tarinoita, joissa yhdistyy sopivassa suhteessa jännitystä ja höpsöttelyä. Sarah McIntyren runsas kuvitus on selkeää ja humoristista, joten kokonaisuus toimii joka kerta oikein hyvin.

Tällä kertaa jäi vähän sellainen olo, että näinköhän Kevinin seikkailut loppuivat tähän. Toivottavasti eivät!


Derek Keilty: Will Gallows ja kärmesmahainen peikko
Aurinkokustannus 2022, 208s.
Suom. Maarit Varpu
Kuvitus: Jonny Duddle

Will Gallowsin apulaisseriffinä työskennellyt isä on saanut surmansa virantoimituksessa. Vaikka syyllinen on kaikkien tiedossa, tämä huitelee edelleen vapaalla jalalla. Koska virkavalta ei tunnu laittavan tikkua ristiin syyllisen nappaamiseksi, Will ottaa puhuvan, lentävän hevosensa ja lähtee matkaan. Isoäidilleen hän ei tietenkään aikeistaan kerro, koska hän ei takuulla antaisi lupaa moiseen puuhaan. Willin kohteena on Deadrock, vaarallinen ja varsin vältelty kaktuksen muotoinen paikka. Siellä majailevat pahamaineisimmat rikolliset, peikot ja kummitukset.

Keiltyn luoma vinksahtanut villi länsi on omalaatuinen, mutta silti tuttujakin elementtejä löytyy. Kaktusmaisuutta oli tekstissä todella vaikea hahmottaa, mutta onneksi Jonny Duddlen kuvitus auttaa tässä paljon.

Will Gallowsin seikkailuja on kirjoitettu jo useamman kirjan verran, mutta suomeksi löytyy toistaiseksi vasta tämä ensimmäinen kirja. Toivottavasti lisääkin käännetään, sillä tämä oli minusta hyvällä tavalla erilainen seikkailu. Minä olen suositellut tätä 7.-8. -luokkalaisille, mutta kyllä tämä sopii myös hyvin lukeville alakoululaisille, ainakin alakoulun viimeisille luokille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti