torstai 23. kesäkuuta 2011

Tyttö joka muuttui lasiksiAli Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi 393s. (The Girl With Glass Feet, Otava 2011)

Takakansi kertoo seuraavaa:
"Sinä talvena St Hauda's Landin syrjäisellä saariryhmällä nähtiin lentävän valkoisia variksia, suosta huhuttiin löytyneen läpikuultavia ihmisruumiita - ja Ida Maclaird muuttui hitaasti lasiksi."

Midas Crook törmää metsässä valokuvatessaan Idaan, joka tekee häneen selittämättömän vaikutuksen. Midas ei voi olla ajattelematta Idaa ja pohtimatta, miksi nuori tyttö kulkee jättimäisissä miesten saapikkaissa kävelykeppiin tukeutuen. Aika pian Midas saa selville, että Idan jalat ovat muuttuneet lasiksi ja lasi leviää koko ajan ylöspäin. Yhdessä he yrittävät saada selville, voisiko Ida parantua.

Tartuin kirjaan sillä asenteella, että nyt sukellan aikuisten satuun ja annan mielikuvituksen viedä. Mutta jos oikein ontuva vertaus sallitaan, niin vesi oli sukeltamiseen liian matalaa ja sumeaa. Minusta Shawn käyttämä kieli on jotenkin paksua, raskasta luettavaa. Taaskaan en liiemmin tykästynyt yhteenkään hahmoon ja varsinkin Midas oli lähinnä rasittava. Etenkin Midaksen suhde - tai sen puute - edesmenneeseen isäänsä on turhauttava. Midas ei ole kiinnostunut edes käymään läpi isänsä jäämistöä, vaikka saattaisi siten löytää vastauksia kysymyksiinsä. Kirja on hyvin synkkäsävyinen. Ei yhtään niin kauniskaan, mitä upea kansikuva lupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti