maanantai 5. marraskuuta 2018

Siskossyndrooma

Sinikka Nopola & Tiina Nopola: Siskossyndrooma
Tammi 2018,


Jos olet kasvanut tiiviisti siskon tai veljen seurassa, Sinikka ja Tiina Nopolan Siskossyndrooma on todennäköisesti mainio kirjavalinta. Oman lapsuuden ei tarvitse sijoittua 60-luvulle, sillä sisaruuden anatomia (tai rakenne tai mikä ikinä) on selvästi ajaton: joskus tullaan loistavasti juttuun, joskus luetaan salaa päiväkirjoja tai ollaan muuten vain sukset ristissä. Ja ne lapsuudessa muodostuneet roolit säilyvät aikuisuuteen asti. Ainakin silloin, jos vietetään vähänkään enemmän aikaa yhdessä. (Lapsuudenkodilla esimerkiksi on sellainen välittömästi taannuttava vaikutus!)

Teksti on vuoroin Sinikka Nopolan kirjoittamia esseitä, vuoroin Sinikan ja Tiinan vuoropuheluita eri aiheista. (Kuten Kangasalan serkuista, mökkielämästä, lapsina tehdyistä mainostöistä sekä tietenkin kirjoista.) Kuvituksena on muun muassa vanhoja valokuvia ja pari niistä tehtyä uutta versiota sekä vanhoja piirustuksia.

Luin tätä koko ajan leveä hymy naamalla, sillä kirjasta huokuu lapsuuden tunnelmia. Oma lapsuuteni sijoittuu eri vuosikymmenelle kuin Nopoloiden ja ihan erilaiseen miljööseen, mutta silti tämä sisaruusjuttu kuulosti niin ihanan tutulta, että hykerrytti.

Ihanan positiivinen ja aito siskoskertomus, jota oli tosi mukava lukea. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti