keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Fifty Shades, Sidottu

E.L. James: Fifty Shades, Sidottu
(Fifty Shades of Grey, 2011)
Otava, Seven pokkari 2012, 585s.
Suom. Riie Heikkilä

Olipa kerran kirja, jonka saavuttamaa suurta suosiota ei voinut olla huomaamatta. Olipa kerran myöskin Maija, joka kuvitteli tuon myyntitilastojen kärkeen syöksyvän kirjan olevan jonkin sortin eeppinen sukutarina, sellainen upea ja täyteläinen lukuromaani. Tämä kirja(sarja) täytyisi ehdottomasti lukea! Sitten Maijallekin valkeni, että itse asiassa paljon kohkattu Fifty Shades -trilogia onkin alunperin Twilightiin perustuvaa fanfictionia runsaalla SM-seksillä höystettynä. Tässä vaiheessa kirja tipahti lukulistalta ja kirjastosta tehdyn varauksenkin peruin mitä pikemmin.

Mutta sitten tuli syntymäpäivä ja yhdestä paketista paljastui nimenomaan tämä paljon puhuttu tekele. Myönnän, ettei ensireaktioni ollut aidon kiitollinen, mutta päätin sitten ottaa koko jutun huumorilla. Lahjakirjat minulla on aina tapana lukea ja kun sain vielä siskolta tuollaisen mainion, tässä tapauksesta humoristisesta otteesta muistuttavan, Jenna Karjalaisen tekemän kirjanmerkin, niin nehän olivat aika hyvä kombo.

"Tarkoittaako tämä sitä, että me rakastelemme tänä yönä?" Voi hyvä luoja. Sanoinko minä juuri äsken noin? Hänen suunsa loksahtaa hämmästyksestä auki, mutta hän toipuu sokista nopeasti.
"Ei, Anastasia, se ei merkitse sitä. Ensinnäkään minä en rakastele. Minä nain... lujaa -- "

Sidotun juonta ei ole monimutkaisuudella pilattu. Nuori, kokematon Anastasia Steele haastattelee koulun lehteen ystävänsä puolesta Grey Enterprisesin satumaisen rikasta, komeaa ja yllättävän nuorta johtajaa, Christian Greyta. Grey hullaantuu Anastasiaan välittömästi ja varsin pian pariskunta päätyykin harrastamaan kesyhköjä SM leikkejä. Christian on Anastasian ensimmäinen seksikumppani, mutta tietenkin tämä on (valtavalla peniksellä varustettu) armoitettu lahjakkuus sänkyhommissa ja Anastasia räjähtelee orgasmeissaan jatkuvalla syötöllä. Pelkästään Christianin milloin minkäkin harmaat silmät saavat Anastasian vatsalihakset jäykistymään, minkä ilmeisesti pitäisi olla merkki äärimmäisestä kiihottuneisuudesta, mutta sai lukijan epäilemään tytön kärsivän vatsavaivoista.

Anastasialla tuntuu olevan kaksi ystävää ylitse muiden: alitajunta ja sisäinen jumalatar. Nämä kaksi reagoivat kaikkiin Anastasian tekemisiin mm. hyppimällä tasajalkaa, juoksemalla karkuun, piiloutumalla sohvan alle, hyppäämällä seivästä (ihan totta, ajatella että joku on niiiiiiin seksikäs, että tekisi mieli hypätä seivästä! Ooooh!) jne. En voinut välttyä mielikuvalta, jossa alitajunta ja sisäinen jumalatar ovat kuin sarjakuvista tutut hyvä ja huono omatunto, jotka näin hengailemassa Anastasian olkapäillä.

Twilightit lukeneena - ja niistä pitäneenä - en todellakaan voinut olla huomaamatta yhtäläisyyksi Fifty Shadesin ja Meyerin luomien hahmojen välillä. Anastasia on mm. kömpelö ja huono syömään, hänen vanhempansa ovat eronneet ja äiti asuu uuden puolisonsa kanssa jossain lämpimässä paikassa (olikohan se tässä Kalifornia?). Christian on rikas, komea, rasittavan määräilevä ja holhoava, eikä kerro taustastaan järin mielellään. Hän on myös järjettömän mustasukkainen, eikä voi sietää Anastasian ystävää Josea, joka tosin toivoisi heidän välillään voivan olla jotain ystävyyttä enemmän. Lyhyesti sanoen yhtäläisyyksiä tuskin on edes yritetty peittää enempää kuin on ollut pakko.

Lukukokemuksena Sidottu ei ollut aivan niin tuskallinen kuin etukäteen pelkäsin. Käännös oli kelvollinen, joskin (alkuperäisen) tekstin kömpelyys ja yksinkertaisuus oli välillä  tuskastuttavaa. Erityisesti ärsyynnyin siihen sisäisestä jumalattaresta hokemiseen ja "ooh!":itteluun.  Hämmästyin sitä, etten löytänyt kirjasta mitään kantavaa juonta, jonka ympärille liiankin runsaat seksikohtaukset olisi kiedottu. Miltei kuudensadan sivun aikana huumorintaju joutui kyllä koville, mutta taisi se riittää. Jatko-osien perään en jäänyt haikailemaan, enkä oikein usko tämän fiiliksen muuttuvan. (Mutta ihan mielenkiinnosta mietin, että onkohan toinen osa sellainen, jossa Anastasia rypee surkeudessaan hänen ja Christianin eron jälkeen ja hakee lohtua Josen sylistä? Jos näin, onkohan Josella jokin erikoinen fetissi myös?)

Lopuksi linkku Aamuvirkun yksisarvisen blogiin, jossa on lueteltu enemmänkin Twilight-yhtäläisyyksiä. Sieltä löytyy myös linkkejä muutamaan arvosteluun.

Vielä lisäys: Kirjan luettuani en voi olla ihmettelemättä entistä enemmän sitä, mikä tästä kirjasta on tehnyt niin mielettömän sensaation? Pornoa löytyy kioskeilta ja jos ei sitä kehtaa ostaa, niin onhan Reginassakin erotiikkaa. (Oletan, että Reginaa edelleen julkaistaan.) Lukeminen on hyvä asia, mutta toivoisinpa vastaavaa menestystä laadukkaammalle kirjallisuudelle.


21 kommenttia:

 1. Valitettavasti Reginan viimeiSEKSI numeroksi jäi tämän vuoden elokuun nro. Joten ehkä kirjasarjalla on tilausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen äärimmäisen harvoin naisille suunnattuja lehtiä, mutta äskettäisellä sairaalareissulla otin huoneesta lehden luettavakseni. Siinä suositeltiin kyseistä kirjaa ja päätin sitten ilmeisesti leikkausaineitten vaikutuksen alaisena hankkia sen itselleni.
   Alkusivut olivat kuin teinitytöille suunnattuja kuvauksia Christianin täydellisestä ulkomuodosta ja korrektista käytöksestä, mikä jo kättelyssä muistutti narsistia.
   Kirjassa usein toistuvat sanat "sähköinen virta" ja aiemmin kommentoineiden sisäinen jumalatar ja jännittyneet vatsalihakset alkoivat tökkiä sangen pian.
   Kaikkiaan juoni oli hatara, eroottiset kuvaukset lähinnä harmittivat, kun tunnepuolta ei oikeastaan kummankaan puolelta ollut mukana.
   Lopputuloksena jäi hämmennys, että onkohan oikeasti kyseistä toimintaa olemassa. Olisin myös tarvinnut analyyttista lähestymistapaa Christianin varhaisvuosista ja lääkärin epäpätevyydestä hoitaa traumatisoitunutta ihmistä.
   Kaikkiaan jäi mieleen kuvaus seksillä koukuttamisesta ja ihmisen sairaasta vallasta ja mielestä ilman ylärajaa.

   Poista
  2. Anonyymi, Vaikka olen aktiivisesti yrittänyt unohtaa tämän kirjan, muistan liiankin hyvin tuon Christianin ylistyksen. Ja tuo sähkövirta... Tiedän kyllä, että ihmisten välillä sanotaan olevan sähköä tai vaikkapa jännitettä, mutta sähkövirta kuulostaa jo vaaralliselta. Eikä Anastasian ja Christianin touhuissa tosiaan tunteilla tunnu olevan suurtakaan roolia.

   Poista
 2. Regina lopetettiin juuri! Onneksi vieroitusoireista kärsiville on tämä opus :) Kiitos hauskasta arviosta - luulen, että monet arviot tästä kirjasta ovat parempaa ajanvietettä kuin teos itse!

  VastaaPoista
 3. Kirsi ja Luru, voi ei, multa on mennyt Reginan lopettaminen ihan ohi! Mutta ehkä hyvinvarustelluista antikvariaateista voisi löytyä? :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos hauskasta arviosta Maija:D Joudutkohan kuitenkin lukemaan koko sarjan, eikös sinullakin ollut sen suhteen pieni pakkomielle?

  Voi ei, pitääköhän minunkin tutustua tähän... Vai meneeköhän tykkäämästäni Twilight -sarjastakin tämän myötä maku ;)

  VastaaPoista
 5. Ahahha, loistavaa! :D

  Mä en pysty lukemaan tätä. En vain pysty. Onneksi muut lukevat ja kertovat sitten. ;)

  VastaaPoista
 6. Hihhhiihhhii toi kirjanmerkki niin sopii tähän :D. Meidän arviot sattui ihan uskomattoman samaan aikaan, ja allekirjoitan kyllä ihan täysin nuo muutkin mainitsemat yksityiskohdat, esim. tuon minulta mainitsematta jääneen Jose-homman. Pitänee kysyä joltain kaikki kirjat lukeneelta, mikä ihmissusi (öö eikun siis...) hän onkaan miehiään. Niin ja minullekin tuli olkapäillä hengaavat hyvä ja paha mieleen!

  Kuten sanoit, alkuperäinenkin teksti on todella kömpelö, mutta mielestäni vieraskielistä kömpelöä teksiä on yleensä siedettävämpää lukea kuin suomenkielistä.

  Niin ja vielä... Vatsalihasten jännittyminen, mitä ihmettä? En yhtään muista mitä tuossa kohdassa oli. Ja on niin innoissaan että hyppää seivästä, hohhhohhoo...

  VastaaPoista
 7. Ihan paras arvio :D. Ja voi apua tuota lainaustakin xD

  VastaaPoista
 8. Voi kiitos Maija tästä lounastunnin hihityshetkestä, ihan mahtavaa. Repesin täysin tuolle ensimmäiselle lainaukselle ja muutenkin tekstisi on hersyvän mainio. En aio tätä lukea, mutta saatan ihan kostoksi hankkia tämän miehelle joululahjaksi :DD

  VastaaPoista
 9. "Miltei kuudensadan sivun aikana huumorintaju joutui kyllä koville, mutta taisi se riittää" -ja riittihän se vielä kirja-arvioonkin, repäisevän hauskaa tekstiä :D

  Itse olen sen verran utelias, että vaikka useampikin on ihmetellyt, mistä lopulta nyt kohutaankaan (ja tehdään kenties kärpäsestä härkänen), on tämä luettava jossain vaiheessa jotta pysyy popkulttuurin kärryillä. Eihän se ole muuta kuin jonkun kirjoittama kirja.

  "Pelkästään Christianin milloin minkäkin harmaat silmät saavat Anastasian vatsalihakset jäykistymään, minkä ilmeisesti pitäisi olla merkki äärimmäisestä kiihottuneisuudesta, mutta sai lukijan epäilemään tytön kärsivän vatsavaivoista." -Hahahahahahah! :D

  VastaaPoista
 10. Tämä on ensimmäinen lukemani arvio, joka on kuin suoraan omasta pääkopastani revitty. Toisaalta en voi sanoa kirjasta kokonaisuutena mitään, koska en jaksanut huulen puremista ja sisäistä jumalatarta enää yhtään enempää. Ja luin kirjaa englanninkielisenä, niin suomennoksesta en voi sanoa mitään. Paitsi nyt tuon pienen näytteen perusteella.. myötähäpeäni kasvoi vieläkin suuremmaksi! "Ensinnäkään minä en rakastele. Minä nain... lujaa --" EEEEIII :DDD

  Siis mä en vain YMMÄRRÄ, että miten kukaan voi viihtyä tämän parissa. Miksei kaikki muut maailman naiset revi hiuksia päästään, kun sisäinen jumalatar tekee taas kerran jotain typerää.

  VastaaPoista
 11. Voi mistä kaikesta olenkaan jäänyt paitsi, kun en ole koskaan halunnut hypätä seivästä??

  Tuo lainaus sai ainakin mun sisäisen jumalattareni tuntemaan niin suurta myötähäpeää, että ooh!

  VastaaPoista
 12. Kiitos tästä loistavasta ja ihastuttavan suorasukaisesta arviosta!

  Jo aiemmin olen tullut siihen tulokseen, että tämä kirjasarja ei todellakaan ole minua varten ja sinun tekstisi vielä vahvisti tuota ajatusta. Itsekään en ymmärrä sarjan suosiota, koska suoraan sanottuna tämähän on Twilight kopio kyllästettynä seksillä ja ilman vampyyreitä. Ja koska Meyerin kirjat kuuluvat suuriin inhokkeihini, jääköön tämä lukematta ihan jo senkin takia.

  VastaaPoista
 13. :D Kiitos! Sait minut sekä nauramaan - kirjoitit mainiosti - että vakuuttumaan siitä, ettei tämä ole minun kirjani. Nyt lopetettu Reginakin lie parempi.

  VastaaPoista
 14. Villasukka, jotenkin kummasti mulla on sellainen olo, että tämä kirja taisi parantaa mun "Sarjat on luettava kokonaan" -pakkomielteeni! :D

  Suketus, Kyllä sinä pystyisit lukemaan tämän, mutta onneksi ei tarvitse ;)

  Tessa, luulenpa, että englanniksi lukiessa olisin voinut syyttää omaa puutteellista kielitaitoa kömpelyyksistä. Nyt ne tuntuivat hyppivän silmille oikein urakalla...

  Maria, nyt kun olen tuon lainauksen lukaissut pariin kertaan, tekisi mieli lisätä siihen sellaiset CSI aurinkolasit ja alkuhuudahdus :D

  Linnea, Voi miten loistava ajatus! :D Ehkä sun mies voi sitten jakaa näitä parhaita paloja joulunpyhien ratoksi :)

  Disa, minulle tuli yllätyksenä se, miten kesyjä nuo paljon vouhkatut seksikohtaukset olivat. Toki Christianilta löytyy erillinen "leikkihuone" täynnä hardcore välineistöä, mutta touhut pysyvät kuitenkin sellaisella "peruspornon" tasolla. (Kröhöm, siis näin asiantuntijana arvioin näin ;D )

  Jannina, voi taivas! Todellakin se huulten pureminen oli heti niin pakkomielteistä ja korostettua, että ihme kun kirjailija ei ole käyttänyt eriväristä fonttia niissä kohdissa!

  Tiina, onneksi voit aina lainata multa tätä kirjaa, jos koet tarvetta sivistyä <3 ...tai hypätä seivästä.

  Anu, hyvä päätös :)

  Katja, joo, kyllä Regina vie voiton ainakin 5-0 :)

  VastaaPoista
 15. Mainio kirjoitus! Olin jo päättänyt olla lukematta ja uskoa muiden arvioiden perusteella, että tämä ei ole minua varten, mutta niin vain menin mielenhäiriössä varaamaan tämän kirjastosta... Saa sitten nähdä pystynkö koko kirjaa myötähäpeältäni lukemaan :)

  VastaaPoista
 16. Olipa kyllä hyvä arvio ja sai kyllä nauramaan, vaikken olekkaan tätä sensaatiokirjaa lukenutkaan. En vain kertakaikkiaan halua lukea tätä, vaikka toisaalta kiinnostaa kamalasti.

  Katsoin jonkun ohjelman, jossa haastateltiin tämän kirjan suomentajaa. Hän kertoi että hän ei ottanut suomentaessa mitään paineita, koska huonommaksi kirja ei voisi enään muuttua. Näin ainakin muistelen hänen sanoneen. Silloin jo tuli sellainen olo, että ei ole ehkä aivan minun juttuni. :D

  VastaaPoista
 17. Nanna, toivotaan, että sulla ois sopiva mielenhäiriö päällä sitten kun kirjan saat haltuusi ;)

  Aletheia, tämä kirja voi olla suomentajan kannalta sellainen, että kehtaisikohan asiaa edes mainita ansioluettelossa? Vaikka toisaalta, suomennos on ymmärtääkseni ihan hyvä ja suurin vika on nimeomaan alkuperäisessä tekstissä.

  VastaaPoista
 18. Meikäläinen joutui tarttumaan kirjaan, kun se kaverin pöydällä hyppi sitä seivästä suuntaan jos toiseenkin. Suomennoksesta en edes halua tietää, alkuperäinen kun itsessään oli Studio Julmahuviakin hauskempi.

  Mutta nostattihan se kysymyksiä - itse mietin ankarasti useamman illan miten on mahdollista, että 2000-luvulla vielä löytyy naisia, joiden mielestä tämä oli millään tavalla eroottista (tai millään tavalla hyvää kirjallisuutta!). Siinä vaiheessa kun kolmen sivun sisään oli vedetty ensimmäiset kännit, tehty ensimmäinen virallinen kännipuhelu, menetetty neitsyys ja saatu KOLME orgasmia siihen samaan syssyyn tajusin olevani mies, sillä pornokin on aidosti parempaa.

  Halusin kuitenkin kiittää arvostelustasi. Uskoni naisiin palautui. Ja kaikille teille, jotka eivät kirjaan vielä ole tarttuneet - sen punan saa poskille helpommalla ja vähemmällä vaivalla kun poikkeaa Kallion kulmilla vaikka johonkin seksikauppaan :)

  VastaaPoista
 19. HL, Kiitos hykerryttävästä kommentistasi! :D Kyllähän tämäkin kirja saa posket punoittamaan, mutta lähinnä myötähäpeästi kirjailijaa kohtaan.

  VastaaPoista