torstai 19. joulukuuta 2013

Legoista lapsille ja aikuisille

Daniel Lipkowitz: Lego leikkikirja
(Lego Play Book, 2013)
WSOY 2013, 200s.
Suom. Tommi Järvinen

Warren Elsmore: Sinustako arkkitehti Lego-palikoilla?
(Brick City - LEGO for Grown ups, 2013)
Nemo 2013, 253s.
Suom. Juho Gröndahl

Tämän postauksen aloittaminen on yllättävän hankalaa, sillä kaikki aloitukseni ovat kuulostaneet jo omaankin korvaani kliseisiltä ja/tai vähätteleviltä. Legot ovat varmasti tuttuja kaikille ja useimmat meistä ovat jossakin elämänsä vaiheessa (yleensä lapsina) viettäneet näiden pienten muovipalikoiden parissa tunteja ja taas tunteja. Minulla ja isosiskolla oli legoja pieni pussillinen, mutta hyvät leikit niilläkin palikoilla sai aikaan. Serkuilla Raahessa oli iso arkullinen legoja, rutkasti ukkeleita ja erikoisvarusteita ja miltei aina siellä vieraillessamme leikittiin legoilla edes vähän. (Muistan omana suosikkileikkinäni lego-kaupan. Sitä varten piti kaikki ukkelit purkaa osiin ja tehdä isolle alustalle housu-, paita-, hanska- ja happisäiliöosasto.)

Omien lasten kanssa legotilanne on varsin ihanteellinen. Muutamassa vuodessa meille on kertynyt hurja määrä palikoita ja kyllä niillä on leikittykin. Tällä hetkellä omat legoleikit ovat vähissä, kun nuorimmainen syö vielä ihan kaikkea suuhun mahtuvaa, mutta kunhan hänkin viisastuu tarpeeksi, voin jälleen osallistua legoleikkeihin edes joskus. Vanhin poika on legojen suhteen rehellisesti sanoen vähän tiukkis: hänestä on mukavaa rakentaa ohjeen mukaan, mutta oikeat palaset ovat aina hukassa muiden seassa, joten eihän siitä mitään tule. (Kerran tosin teimme parin viikon ajan lajittelutyötä ja purkitimme kaikkien autojen, kaivureiden ym. osat omiin rasioihinsa, mutta eipä sekään järjestys kauaa kestänyt.) Keskimmäinen poika taas on ennakkoluuloton ja soveltava rakentaja. Hän kyhää avaruusaluksia ja agenttien taloja, kyhää asevarastoja, pankkeja - mitä tahansa. Itse olen innokas, mutta tylsä ja rakennan melkeinpä aina taloja.

Lego-kirjat ovat aivan mahtavia inspiraation lähteitä. Lipkowitzin Lego leikkikirja on mainio ja monipuolinen ideapaketti niin lapsille kuin aikuisillekin. Runsaat värikuvat, ilmava yleisilme ja leikkisä asenne ovat omiaan kiehtomaan lapsilukijaa. Aikuistakin nuo lukuisat toteutetut legoprojektit taikametsästä peikkosiltaan, kaupunkielämään, eläimiin, kauhujuttuihin ja unelmien lomamatkoille viehättävät varmasti. Lisäksi kirjassa kerrotaan mielenkiintoisia yksityiskohtia erilaisten legopalikoiden ominaisuuksista ja onpa mukana myöskin kilpailuja yhdessä leikittäväksi! Isokokoinen kirja on näyttävä ja houkutteleva ja siinä riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa.

Elsmoren Sinustako arkkitehti Lego-palikoilla? taas on selkeästi aikuisille suunnattu teos. Elsmore on vuosien varrella rakentanut legoista huiman määrän erilaisia nähtävyyksiä Eiffel-tornista Colosseumiin. Nähtävyydet ovat äärimmäisen upeasti toteutettuja ja selkeästi tunnistettavia. Legoista voi todella rakentaa mitä tahansa! Kirjassa perehdytään legoilla mallintamisen saloihin (joskin vain pintapuolisesti), neuvotaan kuinka puuttuvia paloja voi tehdä itse ja kuinka legoukkeleista voi muokata tarpeitaan paremmin vastaavia. Tästä kirjasta löytyy myös rakennusohjeita pienehköihin projekteihin, mutta kirjan pieni koko (A5) vähän hankaloittaa ohjeiden lukemista, sillä kirja ei pysy kunnolla auki itsekseen ja kuvat ovat minun makuuni hiukan liian pieniä. Erikoiskiitoksen ansaitsee kaksi liitteenä olevaa julistetta, jotka osoittavat selkeästi sen, miten pikkutarkkoja pienoismalleja Elsmore on tehnyt. Tästä linkistä pääset Elsmoren nettisivuille ihailemaan St Pancrasin rautatieasemaa. Mieletöntä.

3 kommenttia:

  1. Hei, en tiennytkään, että tällaisia kirjoja on, mutta kun tarkemmin ajattelee, niin tietysti niitä on, ovathan legot lähes kaikkien lapsiperheiden peruskamaa. Aika huikeita nuo Elsmoren rakennelmat.

    VastaaPoista
  2. Lego-fani ilmoittautuu! Voi kun tällaisia kirjoja olisi ollut silloin kun minä olin lapsi. Meidän kirjastossa oli joitakin lego-kirjoja jotka kaikki lainasin moneen kertaan, mutta ei mitään näin kiinnostavaa.

    VastaaPoista
  3. Kirjanainen, Elsmore on todellakin tehnyt legoista taidetta! Meillä keskimmäinen on jo aika pienestä asti onnistunut löytämään erilaisia Lego-kirjoja kirjastosta ja muutamia on hankittu omaksikin. Erityisesti Harry Potter -legokirja on osoittautunut oivalliseksi hankinnaksi. Siitä pojat ovat opetelleet mm. sarjan hahmojen nimiä. :)

    Marile, Minä muistan omasta lapsuudesta Lego-kuvakirjat. Ei niitä tainnut montaa olla, mutta kirjastoautolta lainattiin niitä usein. Kirjoissa seikkaili eläinhahmoja ja muistan, miten kovasti rakastin omaa Kalevi-karhuani, jonka sain lahjaksi. Oli hauskaa, kun kirjassa seikkaili sama ukkeli. :)

    VastaaPoista