perjantai 6. joulukuuta 2013

Muumit sarjakuvaklassikot I-III


Muumit sarjakuvaklassikot I
(WSOY 2008, 96s.)
1. Muumipeikko
2. Muumiperhe
3. Muumiperhe Rivieralla
4. Yksinäinen saari

Muumit sarjakuvaklassikot II
(WSOY 2009, 85s.)
5. Vaarallinen talvi
6. Kuvitteluleikki
7. Talonrakennus
8. Aloitamme uuden elämän

Muumit sarjakuvaklassikot III
(WSOY 2010, 105s.)
9. Muumipeikko rakastuu
10. Viidakkoelämää
11. Muumipeikko ja marsilaiset
12. Muumiperhe ja meri
13. Yhdistyselämää

Tove Janssonin elämäkerran innoittamana olen nautiskellut Muumien seikkailuista ensi kertaa elämässäni sarjakuvien muodossa. Aikaisemmin olen näitä sarjakuvia lukenut vain lehdestä irrallisina strippeinä ja sellaisina Muumit eivät kyllä pääse oikeuksiinsa.

Voi hyvänen aika, miten ihania sarjakuvamuumit ovatkaan! Poissa ovat tv-sarjan siloitellut hahmot, sillä näissä sarjakuvamuumeissa on särmää ja monipuolisuutta. Olen nauttinut suunnattomasti Muumimamman tasaisuudesta, Muumipapan seikkailunkaipuusta ja viskipaukuista, Haisulin tuhmuuksista, Nipsun rahantekopuuhista ja ihan kaikkein eniten olen rakastunut Miskaan, Muumien synkistelevään kotiapulaiseen. (Ikäväkseni skannerimme menehtyi kesäisen ukkoskuuron aikana, enkä kameralla saanut kuin sumuisia höttökuvia, joten kuvin en pääse Miskaa esittelemään.) 

Miskan tarina, Kuvitteluleikki, menee lyhykäisyydessään näin: Vilijonkka tyrmistyy kun kuulee, ettei Muumimammalla ole kotiapulaista. Sellainen todellakin pitäisi olla. Muumimammaa ajatus pelottaa, mutta hän laittaa lehteen ilmoituksen avoimesta työpaikasta ja toivoo, ettei kukaan hakisi sitä. Eteiseen tulvii kuitenkin iso pino hakemuksia, joiden joukosta Niiskuneiti arpoo aran Miskan kirjeen. Ennen Miskan tuloa muumitalo siivotaan perusteellisesti ja hänet toivotetaan tervetulleeksi ilotulituksella, jota Miska luonnollisesti säikähtää kovasti. Miska pelkää kaikkea ja kaikkia. Lisäksi hän on vakuuttunut siitä, että häntä vakoillaan. Yksi pelottavimmista ihmisistä on isosisko, joka kirjeissään kertoo, kuinka menestynyt ja suosittu hän onkaan. Todellisuus on toki aivan toisenlainen. Miskan pessimismi on niin täydellistä, että Ihaa-aasikin jää kevyesti kakkoseksi. En muista koskaan aiemmin kuulleeni Miskasta, vaikka hän todellakin ansaitsisi tulla kuulluksi. Hänet haluaisin koristamaan Muumi-mukia, tai vaikka koko kahviastiastoa!

Muumisarjakuvat ovat kestäneet aikaa mainiosti. Muumien vaatimattomuus ja sopeutumiskyky ovat oiva muistutus kenelle tahansa siitä, että omalla asenteella voi vaikuttaa melkeinpä mihin tahansa. Jos kodin ympärille kasvaa viidakko, on helppo leikkiä Tarzania. Ja jos viidakkoon ilmestyy villieläimiä, niidenkin kanssa voi ystävystyä, kunhan vain sopii pelisäännöistä. Kun Muumit matkustavat Rivieralle, solahtavat he vaivatta seurapiireihin, vaikka rahaa heillä ei ole lanttiakaan. Upea sviitti tuntuu liian suurelta ja pramealta, joten he kyhäävät pylvässängystä sopivan asumuksen.

Näissä sarjakuvissa on jonkin verran kierrätetty kirjojen muumitarinoita, mutta muunneltuina. Piirrosjälki on selkeää ja elävää, tunnelmat ja tunteet välittyvät lukijalle oikein hyvin. Kirjat ovat esineinäkin kauniita ja laadukkaita. Ainoa harmistus iski toisen osan viimeisen tarinan parissa, sillä kirjastosta lainaamani kirja olikin painovirheinen ja kahdelta aukeamalta puuttuivat sarjakuvat kokonaan. Onneksi on facebook, jonka kautta sain selkeän referaatin puuttuvien sivujen tapahtumista.

En olisi uskonut, että pidän Muumisarjakuvista näin paljon. Mikäli joku muu on onnistunut olemaan lukematta näitä, kehotan viipymättä korjaamaan tilanteen!

4 kommenttia:

 1. Ai että, taidan käydä maanantaina katsomassa löytyykö meidän pikku kirjastosta näitä :)

  Taikatalvea tänään lukiessa mietin miten toiset kirjat on kuin tehty ääneenluettaviksi. Toven tekstiä meni 40 sivua tosta vaan siinä missä jotain kehnoa lastenkirjaa tuntuu tuskalliselta lukea kun happi loppuu ja pakotetut lauseet vie kaiken innon koko hommasta. Ihana Tove!

  Muhun on iskenyt muumihuuma. Taas.

  VastaaPoista
 2. Tiina, Toivottavasti löydät näitä teidän kirjastosta! :)
  Puhelimessa jo ehdittiinkin ruotia näitä muumiasioita, mutta totean tässäkin, että on nämä vain mainioita.

  (Meillä on muumitalo tilpehööreineen ullakolla, kun isot pojat ei sillä enää leikkineet. Ehkä pienin vielä joskus innostuu.)

  VastaaPoista
 3. Aion korjata aukon sivistyksessäni ja lukea nämä, todennäköisesi ensi vuonna Toven juhlavuoden kunniaksi.

  VastaaPoista
 4. Villasukka, Tätä sivistyksen aukkoa on ollut kiva täytellä! :) Toivottavasti sinäkin ihastut näihin.

  VastaaPoista