lauantai 21. joulukuuta 2013

Muumit sarjakuvaklassikot IV & V

Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot IV
14. Muumipeikko Villissä lännessä
15. Niiskuneiti rokokoossa
16. Muumi ja velvollisuudentunto
17. Muumipeikko ja pyrstötähti
18. Muumipeikko ja kultainen häntä
WSOY 2011, 111s.
Suom. Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen


Tove Jansson: Muumi sarjakuvaklassikot V
19. Muumitalvi
20. Muumipeikko merillä
21. Hosulin kosinta
WSOY 2012, 87s.
Suom. Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen

Maltoin viimein hidastaa lukutahtia näiden Muumisarjakuvien kanssa. Neljännessä osassa päästään seuraamaan aikamatkailua, joka ei aivan vastaa Muumiperheen odotuksia. Villissä lännessä on paljon kesympää ja tylsempää kuin he odottivat ja Niiskuneiti pettyy täysin rokokoon romantiikkaan - tai sen puutteeseen. Velvollisuudentunnon iskiessä näppinsä Muumilaakson asukkaisiin, joutuvat Muumit muiden silmätikuiksi. He kyllä yrittävät olla velvollisuudentuntoisia, mutta aikainen aamu kostautuu iltavirkuille Muumeille ja naapurit paheksuvat suuresti nurmikolle häpeämättömissä asennoissa nukahtanutta perhettä. Muumipeikko ja kultainen häntä on kertomus julkisuudesta. Muumipeikon kultaista häntää ihaillaan suuresti, sitä kuvataan ja Muumipeikolta pyydetään nimikirjoituksia väsymykseen asti. Fanipostiakin tulvii niin paljon, että Muumipeikolla on täysi työ yrittäessään vastata niihin. Julkisuus ei kuitenkaan ole niin ihanaa ja auvoista kuin Muumipeikko kuvitteli, vaan hänen sanomisiaan vääristellään surutta. Kultaisesta hännästä on päästävä eroon, vaikka hyvästit huomion keskipisteenä olemiselle ovatkin haikeat.

Viidennessä osassa Muumilaaksoon tulee jälleen talvi. Tällä kertaa Muumiperhe haluaa vetäytyä talviunille ja välttyä kohtaamasta Herra Virkkusta tai ketään vastaavaa. Mutta talvi saapuu niin rytinällä, ettei talon väki ehdi nukahtaakaan, kun ovelta jo kuuluu koputus. Ensin Muumitalosta suojaa hakee Neiti Muhvi, joka ei missään tapauksessa halua olla mitenkään vaivaksi. Siksipä hän ei todellakaan voi nukkua olohuoneessa, vaan sohva on kannettava yläkertaan. Täkkiäkään Neiti Muhvi ei koe ansaitsevansa, joten hikipäässä hänelle etsitään sopivan kulunutta vanhaa vilttiä. Aina kun perhe yrittää nukahtaa talviunille, ovelle ilmestyy joku, joka sotkee suunnitelmat ja lopulta kaikki jäävät suosiolla hereille. Tämä tarina oli suosikkini, sillä Neiti Muhvin vaivalloinen halu olla huomaamaton vieras on hulvaton. Lisäksi Herra Nurina, toinen taloon tunkevista kutsumattomista vieraista, osaa olla tyytymätön aivan kaikkeen. Tahmatassu tuo omat lisähankaluudet tullessaan, mutta loppujen lopuksi hän saa asiat kääntymään parhain päin.

Muumipeikko merillä on oiva kertomus merenkulun haasteista merirosvoineen ja myrskyineen. Hosulin kosinnassa ujo ja arka Hosuli huokailee rakkauttaan Mymmeliin. Auttaakseen ystäväänsä Muumipeikko kutsuu laaksoon psykiatrin, tohtori Schrünkelin. Tohtori vain osoittautuukin omituiseksi tapaukseksi, josta ei Hosulille ole mitään apua.

Hosulin kosinta oli viimeinen sarjakuvaseikkailu, jonka tekemisessä Tove Jansson oli vielä mukana. Myöhemmät sarjakuvat ovat kokonaan veljen, Lars Janssonin käsialaa.

Edelleen olen hurmaantunut näistä sarjakuvista, jotka eivät ole jääneet ajan jalkoihin. Tosin luulen, etteivät Muumit ylipäätään voi vanhentua, vaan pysyvät aina ajankohtaisina.


4 kommenttia:

 1. Olet ruvennut lukemaan näitä enemmänkin :)

  Itsekin luin ja joistain taisin blogatakin, näistä tarinoista on yllättävän moni taittunut piirrettyyn sarjaan, yllä olevista Kultainen häntä ja Villissä lännessä.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin on muumeja sarjakuvina jokunen pino, mutten ole niitä vuosiin lukenut. Pitäisiköhän nyt ensi vuonna satavuotisjuhlaksi lukea :). Hyviähän ne ovat, päiväkahviseuraa parhaimmillaan.

  VastaaPoista
 3. Näissä albumeissa on monta omaa suosikkiani: Velvollisuudentunto, Kultainen häntä, Muumitalvi ja Hosulin kosinta. Minäkin luin vähän aikaa sitten joitakin Muumi-sarjakuvia, esimerkiksi juuri Kultaisen hännän, joka on kyllä aina yhtä mainio.

  VastaaPoista
 4. Jokke, Minä ihan hurahdin näihin sarjakuviin. :) Tosiaan, sarjakuvista löytyy paljon tv-sarjasta tuttuja aiheita.

  Bleue, Suosittelen tarttumaan sarjakuviin uusin silmin. :)

  Liisa, Velvollisuudentunto on oivallinen tarina, joka laittaa miettimään myös omaa suhdettaan velvollisuuksiin. Mainioita ovat kyllä nämä muutkin. :)

  VastaaPoista