torstai 26. joulukuuta 2013

A User's Guide to Neglectful Parenting

Guy Delisle: A User's Guide to Neglectful Parenting
Drawn & Quarterly 2013, 191s.
Kääntänyt Helge Dascher

Ehkä ei ole maailman korrekteinta lukea toiselle ihmiselle joululahjaksi hankkimaansa kirjaa, mutta en pystynyt hillitsemään itseäni. Ajattelin ihan vain vähän vilkaista, millaista sarjakuvaa Delisle on tehnyt vanhemmuudesta, mutta koska jutut olivat niin hauskoja, lukaisin koko kirjan. A User's Guide to Neglectful Parenting on herttainen, realistinen ja osuva. Varmasti ihan kaikki vanhemmat lankeavat toisinaan kyseenalaisiin toimintatapoihin ja on aina yhtä mukavaa saada siitä itselleen todistusaineistoa.

Delislen perheessä on kaksi lasta, tyttö ja poika. Poika on jo sen verran iso, että esimerkiksi hammaskeijun ja pääsiäispupun olemassaolo alkaa epäilyttää. Kunnon isänä Delisle yrittää parhaansa mukaan vakuuttaa edellä mainittujen olentojen olevan ilman muuta totta, mutta isän leveä virne vakavasta aiheesta puhuttaessa pistää pojan epäilemään vain lisää.

Kun tytär persikoita syödessään hotkaisee mahaansa myös persikan siemenen, perheen poika kuuluttaa siskolleen kovaan ääneen tämän tulevasta, karusta kohtalosta: siemen itää ja hänen vatsaansa kasvaa puu! Mitä tekee isä? Rauhoittelee ehkä hätääntyvää tytärtään? No ei tietenkään, vaan piirtää kuvasarjan siitä, miltä tyttö näyttäisi, jos suusta pyrkisi ulos vatsassa kasvava puu.

Toivon, että tämä kirja viihdyttää myös lahjan saajaa. Oikeastaan olen aika varma asiasta. Suosittelen kaikille vanhemmille, mutta myös lapsettomille sarjakuvan ystäville. Kirjan ainoa vika on sen lyhyys, sillä näitä kommelluksia olisin erittäin mielelläni lukenut enemmänkin.

4 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä hauska, mutta joo, aika nopealukuinen runsaasta sivumäärästä huolimatta...
  Mutta jos näitä juttuja olisi ollut enemmän niin olisiko alkanut oikeasti huolestuttaa Delislen jälkikasvun puolesta...

  VastaaPoista
 2. Tämä oli mainio lukukokemus. Delislen tyyli toimii saumattomasti tämän aiheen kanssa.

  (Sattumoisin sain tämän juuri joululahjaksi. Tyttäriltäni. Auts.)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa kivalta. Miten niin et voisi lukea hankkimaasi kirjaa? Minun äitini rakasti Laila Hietamiehen kirjoja, joten sain joka vuosi lahjaksi uusimman kirjan, koska äitini halusi lukea kirjan.
  Tämä sarjakuva on mielenkiintoinen :)

  VastaaPoista
 4. hdcanis, Hyvä pointti, useammat jutut olisivat ehkä voineet huolestuttaa herkimpiä lukijoita :)

  Booksy, Lapsillasi on oiva kirjamaku - ja hyvä huumorintaju!

  Mai, Minulle ei tuota tunnontuskia lukea käytettynä hankittuja kirjoja, mutta uusien suhteen tulee vähän syyllinen olo. Niinpä jätin sen toisen siskolle hankkimani kirjan lukematta, vaikka olisi sekin ollut kiinnostava. :)

  VastaaPoista