tiistai 31. joulukuuta 2013

The Duchess of Bloomsbury Street

Helene Hanff: The Duchess of Bloomsbury Street
(Julkaistu alunperin 1974)
Sphere 2011, 130s.

Luin äskettäin Helene Hanffin kirjeromaanin Rakas vanha kirja, johon rakastuin täysin. Postauksen kommenteissa Pekka vinkkasi kirjan jatko-osasta, jonka halusin luonnollisesti lukea mitä pikimmin. Onneksi joulu oli sopivasti tulossa ja sain hyvällä syyllä tilata omakseni tämän 84 Charing Cross Road -kaksoisniteen, josta löytyy myös tuo mainittu jatko-osa, The Duchess of Bloomsbury Street. (Voisinkohan selostaa tämän jotenkin vaikeammin? En oikein usko.)

The Duchess of Bloomsbury Street koostuu Helene Hanffin päiväkirjamerkinnöistä, jotka hän kirjoitti vieraillessaan Lontoossa vuonna 1971, jolloin 84 Charing Cross Road ilmestyi Iso-Britanniassa. Hanff oli haaveillut matkasta jo 15 vuotta, mutta aina matka piti perua milloin mistäkin syystä. Tälläkin kertaa kohtalo yritti heitellä kapuloita rattaisiin, sillä vain hiukan ennen matkaa Hanff joutui operoitavaksi, eikä toipumiselle jäänyt juurikaan aikaa. Sisukkaana naisena Hanff kuitenkin lähti Atlantin toiselle puolelle, lähipiirin kauhisteluista huolimatta.

Lontoossa Helene tapaa ystäviään, joita ei ole koskaan nähnyt, mutta jotka ovat tulleet läheisiksi kirjeenvaihdon kautta. Hän ei haikaile ostoksille tai pikavisiitille Pariisiin, sillä jokainen kulutettu punta tarkoittaa vähemmän aikaa Lontoossa. Helene on ihanan ennakkoluuloton ja tutustuu mielellään uusiin ihmisiin, eikä arastele lähteä tutustumaan erilaisiin (usein kirjallisiin) nähtävyyksiin.

En ole koskaan haikaillut ulkomaanmatkoille, mutta Helene Hanff kirjoittaa Lontoosta ja Iso-Britanniasta yleensäkin niin suurella lämmöllä ettei matkakuumeelta voi välttyä. Ehkäpä jonain päivänä moinen matka olisi mahdollinen. Ihana, eloisa ja hiukan haikeakin kirja, jonka lukemisesta jää pitkäksi aikaa hyvä mieli.

4 kommenttia:

 1. Aah, tämä pitäisi kyllä lukea! Lontoo on suosikkikaupunkini, rakastan siellä olemista (vaikka olen siis ollut vain joitakin viikkoa turistina) ja siksikin tämä kirja houkuttaa.

  VastaaPoista
 2. Katja, Uskoisin, että tämä kirja on vielä ihanampi, mikäli Lontoo on tuttu! Toki nykypäivän Lontoo varmasti eroaa 70-luvun kaupungista, mutta oletan tunnelman säilyneen sopivasti brittiläisenä. :)

  VastaaPoista
 3. Ehdin jo unohtaa vinkanneeni, mutta hyvä niin. :) Pitää tilata tämä mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
 4. Pekka, Tämäkin kirja olisi kyllä korkea aika suomentaa. (Kustantajalle jo vinkkasin Rakkaan vanhan kirjan uusintapainoksesta. :) ) Onneksi englanninkielisenä molempia kirjoja saa hyvin, sillä näistä otetaan jatkuvasti uusia painoksia.

  VastaaPoista