sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kirjeitä Tove Janssonilta

Kirjeitä Tove Janssonilta
toim. Boel Westin & Helen Svensson
(Brev från Tove Jansson, 2014)
Schildts & Söderströms 2014, 480s.
Suom. Jaana Nikula & Tuula Kojo

Bloggasin marraskuun alussa Boel Westinin kirjoittamasta Tove-elämäkerrasta, Sanat, kuvat, elämä. Tuon kirjan lukeminen oli työlästä, mutta mielenkiintoista ja aloitinkin heti perään tämän Westinin yhdessä Helen Svenssonin kanssa toimittaman kirjan lukemisen.

Kirjeitä Tove Janssonilta sisältää nimensä mukaisesti Toven kirjoittamia kirjeitä. Kirjeet kuljettavat lukijan kuuden vuosikymmenen läpi tuoden samalla Toven ajatuksineen hyvin lähelle. Tähän teokseen kootut kirjeet ovat aiemmin julkaisemattomiaja ne on kirjoitettu Toven perheelle, ystäville, rakastetuille ja työn kautta tutuiksi tulleille henkilöille. Tovehan kirjoitti kirjeitä ahkerasti koko elämänsä ajan ja piti kunnia-asianaan vastata fanikirjeisiinkin. Kirja on jaettu osiin kirjeiden vastaanottajien mukaan. Varhaisimmat kirjeet on kirjoitettu perheelle Tukholmasta vuosina 1932-1933, viimeisimmät Åke Runnquistille 1988.

Kirjeissä näkyy selvästi Toven varttuminen ja kehittyminen niin yksityishenkilönä kuin taiteilijanakin. Kaikkein eniten nautin myöhäisimmistä kirjeistä, niistä joissa Tove tuntui omaksuneen novelleistaan tutuksi tulleen kerrontatavan. Nuo kirjeet ovat tulvillaan kauniita lauseita ja tarkkoja huomioita luonnosta tai ihmisistä. Näistä kirjoista löysin sen elämänjanoisen, tunteikkaan naisen, johon tutustuin Tuula Karjalaisen Tove-elämäkerran myötä.

Vaikka pidinkin tästä kirjasta paljon, lukeminen oli jälleen takkuista. Kirjeiden taitto seuraa Sanat, kuvat, elämä -teoksen tyyliä, mikä on mielestäni kirjeille aivan liian raskas. Kun on nähnyt kuvia muutamista Toven kirjoittamista kirjeistä (kuten vaikkapa täällä), tuntuu näistä pienellä fontilla ja ahtaalla rivinvälillä kirjoitetuista teksteistä puuttuvan jotain oleellista. Koko kirjassa on vain muutamia alkuperäisten kirjeiden kuvituksia mukana, mikä on ilman muuta harmillista. Kirjeiden sisältöä ei ole kuitenkaan tätä teosta varten muokattu, paitsi muutamissa kohdissa poistamalla kovin kauas sivuraiteille kulkeutuneita jaaritteluita.

Kirjeitä Tove Janssonille on kokonaisuutena mielenkiintoinen kirja, jolle olisi ollut eduksi tulla painetuksi ilmavammin ja värikkäämmin, enemmän Toven alkuperäisten kirjeiden näköisenä.

3 kommenttia:

 1. Kiitos rehellisestä bloggauksesta. Olin kiinnostunut kirjasta,mutta nyt taidan jättää väliin. Kuvitukset ovat mielestäni parasta Tove Janssonia, harmi kun ovat jättäneet vähiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Tavallaan ymmärrän, että tästä kirjasta on karsittu kuvia pois, sillä olisivathan ne vieneet paljon tilaa. Mutta minustakin Toven piirustukset ovat ihania ja harmittaa, ettei niitä tässä juurikaan näkynyt. Jotenkin kirja tässä asussaan on liian hillitty ja hallittu, eikä vastaa kauhean hyvin sitä Tovea, joka kirjeitä kirjoittaa. En tunne painoon liittyviä asioita, mutta olisi ollut hienoa, jos edes sinne tänne olisi siroteltu kuvia aidoista kirjeistä tai lisäilty sivuille kirjepapereiden kuvituksia tms.

   Poista
 2. Minulla on tämä tällä hetkellä kesken. Tätä ennen lukaisin tai paremminkin katselin Muumimaailma ja todellisuus -teoksen, jossa taas kuvia riittää. Ehkä sen vuoksi en ole kaivannut tältä enempää kuvia vaan nauttinut Toven teksteistä. Minusta kirjeet ovat kuin upeita pieniä novelleja, mutta tällä kertaa suoraan Toven omasta elämästä.

  VastaaPoista