torstai 13. syyskuuta 2018

Ainoa taivas

Essi Ihonen: Ainoa taivas
WSOY 2018, 5h 23min
Lukija: Anni Kajos

Aino on 17-vuotias lukiolainen, jolla on sama haave, kuin niin monella muullakin ikäisellään: yliopisto-opinnot. Vanhemmilleen Aino ei ole unelmastaan kertonut, sillä se olisi ihan turhaa. Edes ylioppilaskirjoituksilla ei oikeastaan ole niin väliä, sillä ihannetapauksessa Aino avioituisi jo lukulomalla ja raskaaksi olisi hyvä tulla mahdollisimman pian.

Perheessä kaikesta päättää isä, joka pitää huolen siitä että tyttäret tietävät paikkansa. Tyttöjen on peitettävä hiuksensa kaulan alle sidotulla huivilla ja pukeuduttava hameisiin, valmistautua kaikin tavoin suurperheen äidiksi. Sanoinko kaikin tavoin? Ei sentään, sillä mistään sukupuoliasioista ei tyttöjen tarvitse tietää etukäteen mitään. Riittää että aviomies tietää, mitä kuuluu tehdä.

Aino ei kuitenkaan tunnu kuuluvansa täysin siihen muottiin, johon häntä pakotetaan. Onneksi Ainolla on seurakunnan jättänyt isoveli ja tämän vaimo, joten hänellä on edes joku jolta kysyä mieltä vaivaavia asioita ja keskustella niistä.

Ainoa taivas on teos, jonka toivoisin löytävän tiensä yläkoulujen äidinkielen tunneille. Ainolla on hirvittävän kapea tila kasvuun, eikä hänen odoteta suunnittelevan tulevaisuuttaan koska tavoitteita pitäisi olla tasan sen suuren lapsikatraan verran. Jos se vaihe aikuisuuden kynnyksellä tuntuu mutkikkaalta, Ainolle ja hänen kaltaisilleen se voi olla ahdistavan selkeä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti