lauantai 22. syyskuuta 2018

Pintti

Tommi Kinnunen: Pintti
WSOY 2018, 291s.

Tommi Kinnusen uusin teos, Pintti, on ollut näkyvästi esillä eri medioissa heti ilmestymisestään asti. Onnistuin aika hyvin välttelemään arvioita, mutta sen verran olin sisällöstä kuullut, että kyseessä on upea kolmenpäivänromaani jossa joidenkin mielestä kuvataan vähän liikaa lasitehtaan tuotannollisia yksityiskohtia. (Pintillä ei tosiaan tässä yhteydessä tarkoiteta reilun puolen litran tilavuusmittaa, vaan viallisista ja rikki menneistä lasiesineistä tehtyä mursketta)

Mutta Pintissä ei ole mitään liikaa.
Kolmen aikuisen sisaruksen elämää seurataan kolmena päivänä kesällä 1949, talvella 1950 ja syksyllä 1951, vuorotellen jokaisen silmin. Jussi, Raili ja Helmi asuvat lapsuudenkodissaan pienessä kylässä, joka elää lasitehtaan tahdissa. Jussi on ikänsä puolesta aikamies, mutta itsenäiseen elämään tai täysipainoiseen työntekoon hänestä ei ole. Raili ei vaivaudu peittelemään menneisyyttään, vaikka se saa kyläläiset suhtautumaan häneen epäluuloisesti. Helmi ahkeroi tehtaassa kaivaten elämää, jonka melkein ehti saada.

Pintti on upea kirja. Siinä kuvataan tarkkanäköisesti sekä ihmisiä että lasitehtaan arkea. Jussin, Railin ja Helmin elämäntarina on luonnollisesti osin sama, mutta jokaisella on omat henkilökohtaiset taakkansa, jotka on kannettava yksin.

Luin tämän tarkoituksella kolmessa osassa. Sillä tavalla pystyi helposti uppoutumaan kunkin sisaruksen tarinaan omana kertomuksenaan. Kokonaisuus on hallittu, haikea ja surumielinen.

4 kommenttia:

 1. Luin Neljäntienristeyksen kesällä ja ihastuin ikihyviksi. Tämä ja Lopotti ovat vielä lukematta, mutta varsinkin tästä olen kuullut pelkkää hyvää, joten odotan innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Celestine, Olen varma, että pidät molemmista <3
   Tämän kanssa jotenkin jännitin sitä, että miltä tuntuu lukea kirjaa, joka ei millään tavalla liity Neljäntienristeykseen. Mutta ihan hölmöähän sellaista oli edes miettiä.

   Poista
 2. Äh, minulla on vielä edelliset Kinnusetkin lukematta... Ehkä hehkutus on säikäyttänyt tarttumasta niihin. Pintti kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, Ymmärrän hehkutuksen karkoittavan voiman :/ Mutta toivottavasti joskus tulee sopiva hetki ja päätät tutustua Kinnusen kirjoihin.

   Poista