keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Laitos

Stephen King: Laitos
(The Institute, 2019)
Tammi 2020, 574s.
Suom. Ilkka Rekiaro

Lempikirjailijan teoksiin tarttuu aina malttamattomana ja jännittyneenä: onkohan tämä niin hyvä kuin luulen? Laitos alkaa ylitäyteen buukatusta lentokoneesta. Entinen poliisi Tim päättää ottaa lentoyhtiön tarjoaman korvauksen vastaan ja luovuttaa oman paikkansa eteenpäin. Hän lähtee ikään kuin spontaanille road tripille ja päätyy pieneen ja syrjäiseen DuPrayn kaupunkiin yökolkuttajan hommiin. Toisaalla 12-vuotias ihmelapsi Luke pohtii vanhempiensa kanssa tulevaisuuttaan. Hänelle on tarjottu opiskelupaikkaa peräti kahdesta yliopistosta, mutta opintojen aloittaminen olisi käytännössä mahdollista vain jos myös vanhemmat muuttaisivat uudelle paikkakunnalle. Ennen kuin mitään päätöstä suuntaan tai toiseen ehditään tehdä, Luke kaapataan ja kuljetetaan laitokseen. Laitoksessa Luke kohtaa muitakin kaltaisiaan lapsia. Ei huippuälykkäitä, vaan sellaisia, joilla on telekineettisia tai telepaattisia kykyjä. Lapsille on arvoitus, mikä laitoksen tarkoitus on, mutta erilaisia testejä heille tehdään, eikä kukaan viivy laitoksen ensimmäisessä osassa kovin pitkään.

Laitos on niitä Kingin kirjoja, joissa ei tarvitse pelätä mörköjä tai pellejä, vaan muita ihmisiä. Ehkä hieman nurinkurisesti nautin eniten kirjan alusta, siitä kuinka Tim asettuu hiljaiseen pikkukaupunkiin. Kingin pikkukaupungeissa on jotakin erikoisen kiehtovaa ja niiden asukkaat useimmiten niin persoonallisia, että jaksaisin lukea vastaavia kuvauksia vaikka kuinka paljon. Kirjan rakenteessa minua harmittikin se, että DuPrayhin palataan vasta noin 300 sivun kuluttua. Ei sillä, etteikö Luken kokemukset laitoksessa olisi olleet kiinnostavia, minä vain olisin halunnut välillä kurkkia Timin elämään.

Olen kaivannut kirjoihin uppoutumista ja nautin valtavasti siitä, että sain mahdollisuuden lukea Laitosta tuntikausia putkeen lasten ollessa mummin kanssa reissussa. Luin, luin, söin ja luin ja se oli mahtavaa! Meitän Kingin faneja hemmotellaan uudella kirjalla jo toukokuussa: silloin ilmestyy suomeksi uusi Castle Rockiin sijoittuva teos, Keveys.

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut vain yhden Kingin kirjan mutta kiinnitin huomion juuri tuohon hienoon pikkukaupunkikuvaukseen, taitaa olla hänelle ominainen piirre? Harmi, että Kingin kirjat ovat niin paksuja, muuten lukisin enemmän häneltä! /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mrs Karlsson, Näin äkkiseltään en saa päähäni yhtään suurkaupunkiin sijoittuvaa Kingin kirjaa/tarinaa, joten ehkä pikkukaupunkikuvauksia voisi tosiaan pitää hänelle ominaisina.

      Älä ihmeessä säikähdä Kingin kirjojen paksuutta! Ainakin minulle ne ovat olleet paria poikkeusta lukuunottamatta tosi nopeita luettavia. Ja onhan hän kirjoittanut myös paljon novelleja. Suosittelen erityisesti Kauhun vuodenajat II:sta löytyvää Ruumista, josta on tehty upea elokuva Stand by me <3

      Poista
  2. Minulla on tämä juuri kesken ja voi kuinka nautinkaan Kingin taidosta luoda niin persoonallisia henkilöhahmoja ja pohjustaa tarinoitaan vetävällä tavalla. Sitä vain lukee ja nauttii. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johanna, juuri se pohjustaminen on Kingillä loistavasti hallussa! Ja muistelut! Ja myöskin lapsikertojat ja moni muu juttu :D

      Poista