lauantai 4. tammikuuta 2020

How to Have Feminist Sex

Flo Perry: How to Have Feminist Sex
Particular Books 2019, 144s.

How to Have Feminist Sex on rennolla, mutta varsin asiallisella otteella kirjoitettu sarjakuvamainen tietokirja seksistä ja feminismistä. Flo Perry lähtee liikkeelle siitä, kuinka mahtavaa on se, että feminismi on saanut enemmän näkyvyyttä ja edesauttanut positiivisia muutoksia. Mutta seksistä puhuttaessa moni asia tuntuu jämähtäneen jonnekin menneisyyteen. Miksi ihokarvoja ei saisi olla siellä eikä täällä, eikä varsinkaan naisoletetuilla? Voiko olla kunnollinen feministi, jos nauttii seksissä alistetun roolista?

Perry käsittelee kirjassaan niin kehonkuvaa kuin genitaalien monimuotoisuutta (kaikki näyttävät vähän erilaisilta ja se on ok), neitsyyttä, itsetyydytystä, orgasmeja, fantasioita ja niin edelleen. Perry kertoo hyvin selkeästi kahden seksologin, Erick Janssenin ja John Bancroftin Kinsey instituutissa kehittelemästä teoriasta seksuaalisesta halukkuudesta. Englanninkielinen ilmaisu "sex drive" on varmasti tuttu, mutta teorian mukaan halukkuus toimii itse asiassa jarrun ja kaasun tavoin (sex brake ja sex accelerator). On asioita jotka kiihottavat, eli toimivat ikään kuin kaasuna ja asioita, jotka vievät halukkuutta pois, eli jarruttavat. Jos takana on vaikkapa erittäin raskas työpäivä, ei yksi tai kaksi seksuaalista kiihoketta välttämättä riitä herättämään riittävää kiinnostusta itse aktia kohtaan.

Perry on mahduttanut kirjaansa paljon tärkeää asiaa, jota runsas kuvitus tukee, havainnollistaa ja keventääkin. Mainio ja nopealukuinen tietokirja, jonka lukemisesta tuskin olisi haittaa kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti