lauantai 25. tammikuuta 2020

The Underground Railroad

Colson Whitehead: The Underground Railroad
10h 43min
Lukija: Bahni Turpin


En ole kuunnellut kokonaista äänikirjaa puoleen vuoteen. Nyt löytyi kuitenkin sellainen kirja, jota en halunnut jättää kesken. Melkein kyllä jäi, sillä laina-aika oli lähellä loppua kesken.

Georgialaisella plantaasilla olot eivät ole yhdelläkään orjalla kehuttavat. Coran asema on kuitenkin heikoimmasta päästä, sillä häntä hyljeksivät myös muut orjat. Coran äitikin on hylännyt tyttärensä vuosia aikaisemmin paetessaan plantaasilta, yksin. Toiselta orjalta Cora kuulee maanalaisesta rautatiestä, jonka avulla he saattaisivat päästä vapauteen. He ottavat riskin ja Cora ja Caesar pääsevätkin noin aseman välin verran parempaan maailmaan.

Bahni Turpin oli lukijana loistava. Pidin hänen eläytymisestään ja siitä, kuinka hän sai jokaisen hahmon kuulostamaan sen verran erilaiselta, että heidät oli helppo tunnistaa. Ehkä pitkä tauko äänikirjoissa kuitenkin aiheutti sen, että keskittyminen oli ajoittain todella vaikeaa. Lisäksi kuuntelemisen jatkaminen tauon jälkeen vaati aina harmillisen pitkän uudelleen totuttelun.

Vaikka kuuntelemisen kanssa olikin hienoisia ongelmia, pidin The Underground Railroadista todella paljon. Se on karu kuvaus epäinhimillisestä ajasta ja olosuhteista, joiden ei toivoisi koskaan toistuvan. Cora on sinnikäs hahmo, mutta ei kuitenkaan sellainen teennäisen toiveikas tai luottavainen.

Kiinnostava ja ajatuksiaherättävä teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti