sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Perintö

 

Nina Wähä: Perintö
WSOY 2020, 550s.
Suom. Sanna Manninen


Tornionjokilaaksosta Tukholmaan muuttanut Anni Toimi on matkalla lapsuudenkotiinsa. On joulu, kotona lähes kaikki perheen kahdestatoista elossa olevasta lapsesta ja tunnelma - niin, ei ainakaan katossa. Anni on raskaana, mutta se nyt ei tunnelmaa latista, vaan kotona on aina ollut vähintään hienoisen varautunut tunnelma. Pentti-isä on sellainen mies, joka on aina sanellut säännöt ja kurittanut enemmän kuin rakastanut. Nyt pinnan alla kuitenkin kytee tavallista isommat asiat.

Nina Wähä kirjoittaa kevyesti, lämmöllä ja huumorillakin perhetarinan, joka on kaikkea muuta kuin kevyt, lämmin ja humoristinen. Perintö on yli viisisataasivuinen järkäle, mutta todella vetävä. Wähä antaa upeasti tilaa lähes kaikille sisaruksille, sekä perheen vanhemmille, Siirille ja Pentille. Perhe on kokonaisuus, myös tällaisena rikkinäisenä ja karuna kuten Toimin perhe. 

Pohdin Perinnön hienoutta jo lukiessa, mutta en edelleenkään osaa sanoa, mikä tästä kirjasta tekee loistavan. Tarina on ankea ja sympaattiset henkilöhahmot harvassa. Koko kirjasta löytyy noin kaksi käännettä, jotka koin positiivisiksi. Ja silti, kaikesta siitä kurjuudesta huolimatta tämä oli jollakin kummallisella tavalla mahtava.

Ainoastaan ajankuvaan olisin kaivannut enemmän syvyyttä. Tapahtumat sijoittuvat aivan 1980-luvun alkuun, mutta sitä ei läheskään koko aikaa muistanut ja sitten ihan hätkähdin, että ai niin joo!

Jos sinulla on tiedossa pitkä joululoma tai muuten vain kaipaat luettavaa, joka ei aivan heti lopu kesken, niin suosittelen kyllä lämpimästi tätä Nina Wähän vinkeää perhekuvausta!

1 kommentti:

  1. Tuntuu todella kiinnostavalta kirjalta, kiitos kirjan esittelystä. Enpä ole huomannutkaan tämän kirjan ilmestymistä. Hyvä vinkki joulun ajan lukemisiin. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

    VastaaPoista