keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Sapiens: Ihmiskunnan synty (Osa 1)

 

Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave:
Sapiens, Ihmiskunnan synty
Bazar 2020, 247s.
Suom. Jaana Iso-Markku


Yuval Noah Hararin kirjat ovat olleen valtavan suosittuja, myös Suomessa. Olen kuullut Hararin kirjoista paljon hyvää, mutta jotenkin opukset ovat vaikuttaneet sen verran paksuilta ja aiheiltaan vaikeilta (vaikka kirjojen yleistajuisuudesta olen kuullut myös), että en ole niihin itse tarttunut.

Nyt kuitenkin Hararin Sapiens, Ihmisen lyhyt historia -kirjasta on julkaistu sarjakuva-adaptaatio! Itse asiassa kyseessä on sarjakuvaversioiden ensimmäinen osa, sillä edes pelkistettynä koko kirjan asioita ei ole ollut mahdollista mahduttaa yhteen sarjakuva-albumiin.

Sapiens, Ihmiskunnan synty on kiinnostava ja melko helppotajuinen katsaus ihmisten alkuvaiheisiin. Aluksi puhutaan ihmisen evoluutiosta, ihmislajeista ja ihmisten levittäytymisestä uusille alueille. Seuraavaksi käsitellään kommunikaation ja tarinankerronnan kehitystä sekä kulttuurien kehityksestä, minkä jälkeen siirrytään spekuloimaan muinaisten esi-isiemme arkea: millainen työnjako on mahdollisesti ollut ja millaisissa perhekunnissa on eletty. Lopuksi käydään läpi ihmisen vaikutuksista muiden eläinten, etenkin nisäkkäiden, kehitykseen - ja lajien katoamiseen.

Sarjakuvamuoto toimii hyvin. Piirrostyyli on selkeä ja tekijät hyödyntävät visuaalisia keinoja kiitettävästi. En ole tosiaan lukenut Hararin alkuperäistä teosta, mutta jäin pohtimaan, onko siinäkin tällainen luennoiva ote. Tässä sarjakuvassa nimittäin Harari kiertelee sukulaistyttönsä kanssa eri asiantuntijoidan luennoilla ja tapaamassa heitä muuten vain, samalla kun saadaan näppärästi käsiteltyä erilaisia asioita. Tämä asetelma toi vahvasti mieleen Olipa kerran elämä -sarjan ja se hieman häiritsi.

Joka tapauksessa tällainen hittitietokirjan sarjakuvaversio on todella tervetullut. Toivon, että moni muukin kaltaiseni paksuja kirjoja liian herkästi säikkyvä yksilö löytää tiensä Sapiensien pariin tämän kirjan avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti