lauantai 9. tammikuuta 2021

Beautiful Darkness

 

Fabien Vehlmann: Beautiful Darkness
Drawn & Quarterly 2014, 94s.
Piirrokset: Kerascoët
Käännös: Helge Dasher


Silloin kun valitsee sarjakuvia piirrostyylin perusteella, voi sisältö yllättää melkoisesti. Harrastan ylipäätään maltillisesti takakansitekstien lukemista ja sarjakuvien kohdalla teen sitä kaunokirjallisuutta vähemmän. No, tämän kirjan takakansi on täynnä pätkiä arvosteluista, joten juonipaljastuksia ei olisi tullut vastaan. Tavallaan.

Beautiful Darkness kiinnitti siis huomioni kansikuvansa perusteella. Myönnän, etten tutkinut kanttakaan hirveän perusteellisesti, koska näin vain vihreyttä ja tuollaisen söpön pienen hahmon, enkä ollenkaan tuota kolmatta juttua. Mutta se oli ehkä hyvä asia, koska tarina pääsi yllättämään aivan täysin. Jo viidennellä sivulla hätkähdin isosti ja kuudennella suljin epäuskoisena koko kirjan. Onneksi jatkoin lukemista, sillä tämä tarina on kaikessa häiritseväisyydessään, raakuudessaan ja julmuudessaan hyvä. Ja sellaista äärimmäisen mustaa huumoriakin näiltä sivuilta on löydettävissä. Tai no, ehkä huumori ei ole oikea sana, mutta meno yltyy ajoittain niin groteskiksi, että huomasin virnuilevani.

En tiedä yhtään, millaiselle lukijalle tätä voisi suositella. En ehkä antaisi tätä kovin nuoren lukijan käsiin, mutta toisaalta ei tämä(kään) kirja ole suoranaisesti ikäsidonnainen. Beautiful Darkness vaatinee lukijaltaan epämukavuusalueelle astumista, tai vähintäänkin tirkistelyä, mutta se kannattaa.

4 kommenttia:

  1. Ah joo, tää oli merkillinen erinomaisen hyvällä tavalla.

    Ja molemmilta tekijöiltä löytyy muitakin kiinnostavia juttuja, erityisesti Kerascoetin Miss Pas Touche ja Beauty ovat hyvinkin tutustumisen arvoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gregorius, Tämä jäi kyllä hyvin mieleen ja jätti paljon kysymyksiä :)
      Täytyypä tutkia, saisinko jotain kautta näiden tekijöiden muita teoksia käsiini!

      Poista
  2. Tämäpä vaikuttaa kiinnostavalta! Yhtä aikaa uhkaava ja lempeä kansi houkuttaa kurkistamaan sisältöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villis, Suosittelen!
      Tämä on kyllä paikoin ällöttävä ja hirveä, mutta kokonaisuus on todella hyvä. :)

      Poista