keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Nuoren antirasistin käsikirja

Nuoren antirasistin käsikirja
Tinashe Williamson: Nuoren antirasistin käsikirja
Otava 2022, 72s.
Suom. Terhi Width
Kuvitus: Thea Jacobsen

 

Nuoren antirasistin käsikirja on näppärän kokoinen ja selkeästi koottu tietokirja nuorille. Kirjan teossa on ollut mukana kahdeksan norjalaista nuorta, joiden sukujuuret ovat jossakin muualla. Sekä näiden nuorten että Williamsonin kertomien esimerkkien avulla rasismin moninaisuus tulee selvästi ilmi.

Kirjassa on nelivärikuvitus, joka elävöittää ja keventää raskasta aihetta. Teksti on kyllä kautta linjan kevyehköä ja helppoa. Lukujen välissä on jokin merkittävä lause, joka toimii inspiraationa ja/tai kannustimena tehdä antirasistisia tekoja.

Kirjassa käsitellään muun muassa rasistisia rikoksia sekä rakenteellista rasismia. Voi olla hyvä herätellä lukijaa huomaamaan arkisia asioita, joissa näkyy ajatus siitä, etteivät vaikkapa kaikkia tuotteita ole suunniteltu kaikille ihmisille. Ihonväriset sukkahousut eivät ole kaikkien ihmisten ihon värisiä, kuten eivät perinteiset laastaritkaan, joiden  on tarkoitus olla mahdollisimman huomaamattomia.

Williamson saa näkemään rasismia sellaisissa arkisissa yhteyksissä, joissa tuskin on alunperin tarkoitettu loukata. Siksi onkin tärkeää, että näitä asioita nostetaan esille, jotta oppisimme välttämään niitä jatkossa.

Erittäin tärkeä ja hyvin kirjoitettu tietokirja, paitsi nuorille, myös aikuisille.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! On hyvä nähdä asiat myös toisin silmin. Itse en olisi tullut ajatelleeksi tuota sukkahousu- ja laastariasiaa, vaikka nyt kun kirjoitit siitä, niin on ihan selvää, että eivät ne kaikilla ole ihonvärisiä. Olen muutenkin viime aikoina innostunut lasten tai nuorten tietokirjoista (saa nähdä milloin ne ehtivät blogiini).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ariel, sepä juuri: monet asiat ovat itselle niin itsestäänselviä, ettei sitä hoksaa edes ajatella asiaa muista näkökulmista. Lasten ja nuorten tietokirjat ovat kyllä nykyään todella laadukkaita! Aiheet ovat ajankohtaisia, eikä vaikeitakaan asioita vaieta.

      Poista