sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Lankeemus


Guillermo del Toro & Chuck Hogan: Lankeemus 365s. (The Fall, Tammi 2011)

Lankeemus on toinen osa del Toron ja Hoganin Vitsaus-trilogiaan. Tässä osassa "vampyyrivirus" jatkaa mellastamistaan ja New York, kuten melko lailla koko muukin maailma, ajautuu kaaokseen. Tarttuvien tautien torjuntayksikön entinen esimies Eph Goodweather yrittää keskitysleiriltäkin selvinneen professorin ja muutaman muun henkilön kanssa saada käsiinsä ja tuhota Mestarin, yhden muinaisista vampyyreista, jonka aikaansaannoksia kaoottinen tilanne on.

Kirja on vauhdikas, mutta ei hyytävän jännittävä, vaikka kansiliepeessä niin lupaillaankin. Yksi suurimmista kompastuskivistä minulle oli hidas alku ja paljolti unohdettu ensimmäinen osa. Minulta kului liki 100 sivua siihen, että pääsin perille henkilöistä ja palautin mieleeni ensimmäisen osan keskeisimmät tapahtumat. Kertojia tässä kirjassa riittää, vähän turhankin paljon. Marjis arvioi tämän kirjan osuvasti jokin aika sitten, kannattaa käydä lukemassa hänen tekstinsä.

Olen toisinaan rasittavan pikkutarkka, tiedän sen, mutta pakko huomauttaa jälleen suomennoksesta! Enimmäkseen ihan hyvä käännös, mutta mistä lähtien vampyyrin on voinut korvata sanalla vampy?

6 kommenttia:

 1. Minulla odottaa tämä lukemistaan! Olisi ihan hyvä lukea mahdollisimman pian, ettei tosiaan ehdi unohtaa ensimmäisen osan tapahtumia, luin sen nimittäin toukokuussa. Nyt on vain niin hirveä zombi-ähky, että en ainakaan seuraavaksi ole siihen tarttumassa, vaikka vampyyreja ovatkin eivätkä zombeja :D

  Mutta luulen, ettei kirja ole yhtä hyvä kuin ensimmäinen.

  VastaaPoista
 2. Laura, ei tämä kyllä ihan samaan yllä kuin ensimmäinen osa. Toisaalta, kai se on trilogian keskimmäisen osan osa olla vähän sellainen väliinputoaja :)

  VastaaPoista
 3. Vampyt olivat mullekin vähän nieleskelyn paikka. Ensin luulin lukeneeni väärin, sitten luulin kirjoitusvirheen iskeneen. :/ Ei pudonnut...

  VastaaPoista
 4. marjis, huh, miten helpottavaa kuulla, ettei "vampy" ole yleisessä käytössä oleva sana! :) Pelkäsin jo pudonneeni kielenkehityksen vauhdista ;)

  VastaaPoista
 5. En silti tiedä, mikä olisi parempi vaihtoehto, kun vamppikin on aika kauhea. Mutta valitsisin silti mieluummin sen. :D

  VastaaPoista
 6. :D Mulla ei kyllä vampista tule mieleen verenhimoinen vampyyri ;D Mutta se pelkkä vampy antaa sen vaikutelman, että tulostimesta loppuu kohta muste, pakko lyhennellä pitkiä sanoja ;)

  VastaaPoista