torstai 17. toukokuuta 2018

Kiepaus

Vuokko Hurme: Kiepaus
S&S 2017, 248s.
Kuvitus: Susanna Iivanainen

Työkaveri suositteli meille iltasatukirjaksi Vuokko Hurmeen Huimaa-sarjan avaavaa Kiepausta. Olin aikaisemmin lainannut tämän kolmasluokkalaiselle luettavaksi, mutta häntä ei näin paksu ja vähäkuvainen kirja houkutellut.

Kiepaus kertoo Lennasta, 8-vuotiaasta tytöstä, joka asuu perheineen Kardumissa. Kardum syntyi Lennan äidin ollessa lapsi, kun koko maailma kiepsahti ylösalaisin. Monet kuolivat tai tipahtivat taivaalle kiepauksen sattuessa ja Lennan tuntema maailman onkin hyvin erilainen kuin tämä meidän. Elämä ylösalaisessa maailmassa on oikein mukavaa ja jännittävääkin, mutta sitten puhdas juomavesi uhkaa loppua.

Kiepauksen maailma mielikuvitusta kutkuttava. Ihmiset, joita Lenna on elämänsä aikana kohdannut vain muutamia, kulkevat paikasta toiseen (käytännössä rakennuksesta toiseen) vaijereiden varassa. Vettä ei tuhlata peseytymiseen ja likaantuneet vaatteetkin viskataan ikkunasta taivaalle sen sijaan, että ryhdyttäisiin pyykkihommiin.

Yllätyin siitä, kuinka synkkä Kiepaus oikeastaan oli. Tai jos nyt ei aivan synkkä, niin tunnelmaltaan uhkaava kuitenkin: milloin tahansa talon perustukset voivat pettää ja koko rakennus syöksyä taivaalle. Yhdessä vaiheessa kirjaa aloin vähän nihkeillä, kun luulin tarinan kulkevan Veljeni leijonamielen tapaan jonkin Nangijalan tyyppisen paikan suuntaan, mutta loppujen lopuksi Kiepaus osoittautuikin hyväksi pakolaiskeskustelunavaukseksi

Tätä lukiessa meitä kaikkia taisi jännittää yhtä paljon. Jännitys tiheni tarinan lopussa siihen malliin, että viimeiset 50 sivua luimme yhdeltä istumalta. Harvan kirjan jälkeen syntyy näin hyviä keskusteluja!

Yhtä asiaa en kuitenkaan tahtonut sulattaa. Kardumilla on ikää karkeasti arvioiden 20 vuotta, mutta sinä aikana ihmiset eivät ole vaivautuneet järjestämään tavaroita selkeästi paikoilleen, vaan käyvät "ostoksilla" paikassa, johon on kasattu tavaroita epämääräisiksi pinoiksi? Jos se olisi ollut mahdollista, olisin teleportannut itseni Kardumiin ja pistänyt tavararöykkiöitä järjestykseen.

Syksyllä sarja jatkuu, kun toinen osa Kaipaus ilmestyy. Jännittävää nähdä, mihin suuntaan tarina jatkuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti