Maija Salmi: Ilopangon vankilan naiset Valokuvat: Meeri Koutaniemi Like 2017, 161s. |
El Salvadorin sisällissota päättyi vuonna 1992, mutta maan olot eivät ole merkittävästi parantuneet. Maan turvattomuudesta kertoo hyvin paljon se, että vuonna 2016 siellä tapahtui yli 5000 murhaa. Jengejä on paljon ja ne pitävät reviireistään tiukasti kiinni, eikä kerran jengikuvioihin mukaan lähteneellä ole kovin hyviä mahdollisuuksia päästä niistä pois. Koulutustaso on huono, etenkin naisilla ja etenkin maaseudulla. Vaikka työllisyysprosentti on hyvä, palkat ovat niin pieniä, että niillä on vaikea tulla toimeen.
Katolilaisen maan aborttilainsäädäntö on järkyttävän tiukka. Abortista seuraa vankilatuomio. Tuomioita jaellaan varsin mielivaltaisesti ja olemattomin todistein ja El Salvadorin vankiloissa on tälläkin hetkellä lukuisia naisia tuomittuna abortista, vaikka he ovat saaneet keskenmenon, lapsi on kuollut kohtuun tai menehtynyt synnytyksessä tai heti sen jälkeen. Oikeuslaitoksen leväperäisyys näkyy, oli rikos mikä tahansa.
Vankiloiden olot ovat epäinhimilliset. Vankilat ovat tupaten täynnä ja vain harva saa viettää yönsä sängyssä. Vangitkaan eivät tule toimeen ilman rahaa, sillä esim. hygieniatuotteet on ostettava itse.
Salmi ja Koutaniemi ovat tehneet suuren ja tärkeän työn antaessaan Ilopangon vankilan naisille, entisille ja nykyisille, mahdollisuuden kertoa tarinansa. Koutaniemen mustavalkoiset valokuvat ovat härkähdyttäviä, karuja ja upeita. Salmi kirjoittaa rajusta aiheesta selkeästi ja vetävästi, harvaa tietokirjaa tulee luettua kuin vetävää romaania.
Tämä on hieno kirja, todella tarpeellinen ja upeasti toteutettu. Hyvä teksti ja hyvät valokuvat. Olen ollut kuuntelemassa kun Koutaniemi on kertonut tästä kirjasta.
VastaaPoista