perjantai 19. elokuuta 2011

Iskä ja Danny

Roald Dahl: Iskä ja Danny maailmanmestari (Danny the Champion of the World)
Art House, 2000, 229s.
Suom. Päivi Heininen

Roald Dahlin lastenkirjat kestävät hyvin aikaa. Huumori on herttaisen vinksahtanutta ja Quentin Blaken kuvitus miellyttää ainakin minun silmiäni.

Iskä ja Danny maailmanmestaria en ole aikaisemmin lukenut, mutta veikkaisin että olisin pitänyt tästä kovasti jo ala-asteella. Kirja kertoo Dannysta ja hänen yksinhuoltajaisästään, jolla on salaisuus: hän on salametsästäjä. Yhdessä isä ja Danny miettivät, kuinka he voisivat pilata rikkaan ja inhottavan Victor Hazellin vuosittaiset fasaaninmetsästysjuhlat. Parhaiten se onnituisi pyydystämällä kaikki fasaanit, jolloin ei jäisi mitään metsästettävää. Mutta kuinka pyydystää 200 lintua vartijoiden huomaamatta? Danny saa ajatuksen, mutta mitenkäs sen käytännöntoteutuksen kanssa sitten käykään? No, se tietenkin selviää lukemalla.

Iskä ja Danny maailmanmestari on piristävää vaihtelua tavanomaisten satujen joukossa. Uskon, että tämä vetoaa erityisesti poikiin (ja varmaan isiin myös),  koska tässä kirjassa on vahva miestenkesken-henki. Hyvällä tavalla. Omille pojille luen tämän ehkä ensi vuonna. Tai laitan lasten isän asialle, se sopisi ehkä vielä paremmin.

Osallistun kirjalla Totally British haasteeseen, Children's Britain otsikon alla.

8 kommenttia:

 1. Hei kiitos Roald Dahl -muistutuksesta! Olen suunnitellut pidemmän aikaa lukevani kirjailijan Matildan uudestaan. Luin sen viimeksi joskus ala-asteen loppupuolella ja rakastin kirjaa niin paljon, että sitä oli pakko lukea jopa suihkussa käydessäni :DD Se onnistui siten, että laitoin kirjan pieneen hyllykköön pystyyn ja auki ja luin sitä aina kun hieroin esimerkiksi sampoota tukkaani! Hah. Harmi, kun en voi enää harrastaa moista omassa asunnossani :D

  VastaaPoista
 2. Laura, Ihailtavaa lukemiseen uppoutumista! :D Matilda on mahtava kirja, olen lukenut sen hyvin monta kertaa ja onnistunut haalimaan sen myös omaan hyllyyni. Aina se jaksaa viihdyttää. Toivottavasti Matildan taika on säilynyt sinunkin kohdallasi ja tykkäät siitä edelleen! :)

  VastaaPoista
 3. Roald Dahl on suosikkini! Aivan mieletön huumorintaju ja tarinat vievät mennessään! Oma suosikkini on IKJ.

  VastaaPoista
 4. Valkoinen kirahvi, minun pitäisikin lukea IKJ uudestaan. Viimeisimmästä lukukerrasta on jo niin kauan, etten muista kirjasta juuri mitään. Minun Dahl-suosikkini on Matilda :)

  VastaaPoista
 5. Itse luin tämän aikanaan 1980-luvulla vanhana suomennoksena nimeltään Me salamestarit. Aika lailla on jo unohtunut, joten kiitos postuksesta!

  Olen muuten todennäköisesti lukenut kaikki suomennetut Dahlin kirjat, hän(kin) on yksi suosikeistani. Suosikkini hänen kirjoistaan on joko Matilda tai Kuka pelkää noitia.

  VastaaPoista
 6. Lukutoukka, minulla on muutama Dahlin kirja vielä lukematta. Aikuisille suunnatuista en muista lukeneeni yhtään (kaksi on omassa hyllyssä odottamassa) ja lasten kirjoista vuoroaan odottaa Jaakko ja jättipersikka. En ole varma, olenko lukenut Jali-kirjojakaan...

  Nettikauppoja selaillessa ihastuin tähän Dahlin lastenkirjaboxiin: http://cdon.fi/kirjat/dahl%2c_roald/roald_dahl_16_book_slipcase_collection-11792191

  VastaaPoista
 7. Onpa hieno boksi, ja kohtuuhintainenkin. Quentin Blake on kyllä "se oikea" kuvittaja Dahlin kirjoille, sopivan anarkistinen. Houkuttaisi itseänikin, ellen olisi jo hankkinut kohtuullista kokoelmaan Dahleja mm. kirjastojen poistomyynneistä.

  Toki kirjani ovat enimmäkseen suomeksi, ja Dahlin legendaarisia uudissanoja Iso kiltti jätti -kirjassa olisi mahtavaa päästä ihailemaan alkukielellä. Mitenkähän mahtaa vaikkapa perskurkkana taipua englanniksi?

  Jali ja suklaatehdas taitaa olla ensimmäinen itse lukemani Dahl-kirja. Sitä ennen äiti luki minulle Suunnattoman suuren krokotiilin ja Kekseliään ketun. Selvästi kirjat ovat tehneet vaikutuksen, koska muistan asian näin hyvin vielä yli 25 vuoden jälkeen!

  Roald Dahlin aikuisten kirjoista pidän eniten hänen novelleistaan. Ja tarkasteltuani kriittisesti Dahlin julkaisuluetteloa, tunnustan että minulla on edelleen lukematta novellikokoelma Joku kaltaisesi. Sen siitä saa, kun leuhkii tarkastamatta faktoja ;)

  VastaaPoista
 8. Lukutoukka, Samaa mieltä: Quentin Blake on ainoa oikea kuvittaja Dahlin tarinoille!

  Minulla on myös suomeksi aika monta noista lastenkirjoista (olikohan 7), mutta olisi jännää lukea alkuperäiskielellä. Luin eilen Ison kiltin jätin ja mietin ihan samaa noiden uudissanojen kanssa - luultavasti toimivatkin paremmin englanniksi. :)

  VastaaPoista