keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Anssi Kela: Matkamuistoja

Anssi Kela: Matkamuistoja
Teos 2012, 232s.

Voi, olisipa Anssi Kelalla enemmän aikaa kirjoittaa romaaneja ja muisteloita! Pidin aikoinaan hirveän paljon Kelan romaanista Kesä Kalevi Sorsan kanssa, joten luonnollisesti odotin innolla tätä muusikon elämästä ja keikkamatkailusta kertovaa opusta. Kelan blogia seuranneille ainakin osa jutuista voi olla entuudestaan tuttuja, mutta minulle kaikki oli uutta.

Aloitin lukemisen illalla ennen nukkumaanmenoa, mikä ei muuten ollut se paras mahdollinen ajankohta. Ensimmäiset naurunpyrskähdykset kirvoitti jo kirjan alkuun valittu sitaatti entiseltä syyttäjältä, Ritva Santavuorelta ja sittenpä sitä tukahdutettua naurua jatkuikin tasaisesti siihen asti, kun mies sammutti valot. Sitä ennen mies oli säikähtänyt kertaalleen minun äänetöntä nauruani, joka hytkytti koko sänkyä ja muistutti kuulemma epäilyttävästi sairaskohtausta.

Kelan kertomukset keikkapaikoista ja takahuoneista, julkkisbongareista ja siitä, miten ajan saa kulumaan keikkabussissa tai hotelleilla ovat yksinkertaisesti huippuja. Etenkin erilaiset pelit ja leikit kuulostivat niin mainioilta, että niitä olisi kiva kokeilla joskus kaveriporukalla illanviettoa piristämässä. Vielä erikseen täytyy kehua sulavaa ja luontevaa kieltä, jota oli harvinaisen vaivatonta lukea. Kelalla on todellakin sana hallussa.

Tämä teksti ei nyt tee yhtään oikeutta hyvälle kirjalle, mutta minulla on sille selitys. Ajattelin, että olisi hyvä idea kuunnella tässä kirjoittaessa Anssi Kelan musiikkia, mutta eihän kirjoittamisesta tule mitään, kun unohtuu kuuntelemaan laulujen sanoja ja itkeä tihrustamaan liikutuksesta vähän väliä. Oman haasteensa tuovat kropassani jylläävät raskaushormonit, jotka aiheuttavat tavallistakin ääripäisempiä reaktioita aivan kaikkeen. (Paitsi että kirja oli varmasti hyvä, hormoneista huolimatta ;) )

15 kommenttia:

 1. Onnittelen vielä tätäkin kautta, eli onnea odotukseen :)

  VastaaPoista
 2. Olen lukenut tuon Kelan kirjan ja voin vain yhtyä arvosteluusi, eli ehdottomasti lukemisen arvoinen hauska ja avartava kirja!

  VastaaPoista
 3. Onnea Maija, siis niistä raskaushormoneista :)

  Mulla on joku ihme ennakkoluulo Kelaa kohtaan sekä muusikkona että kirjailijana, mutta ehkä joskus pääsen siitä yli.

  VastaaPoista
 4. Ajattelin ottaa tuon Kalevi Sorsan kesäkirjaksi tänä suvena. Sitä on kovin moni muukin kehunut. Tämä matkamuistoja kuulostaa myös oikein sympaattiselta tuttavuudelta.

  VastaaPoista
 5. En ole kiinnittänyt huomiota Kelaan kirjailijana ollenkaan, täytyypä muistaa!

  VastaaPoista
 6. Minä odotan tätä innolla, etenkin nyt Kalevi Sorsan luettuani. Kelalla on sana hallussa niin kappaleissa kuin kirjoissakin. Ehkäpä tämä pitäisi ihan hankkia omaksi kun mieskin varmasti lukisi. Kiitos arviosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii ja onnea niistä raskaushormoneista minunkin puolestani :)

   Poista
 7. Jaana, rohkeasti vaan vaikka kirjastosta kesä Kalevi Sorsan kanssa lainaan tai tämä uusi Matkamuistoja! Et menetä siinä mitään. Voit päästä ennakkoluuloistasi eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, eihän niistä yli pääse kuin kohtaamalla ne. Kiitos kannustuksesta :)

   Poista
 8. Törmäsin kirpparilla tuohon Kesä Kalevi Sorsan kanssa-romaaniin, ja nyt on pakko sanoa että harmittaa, kun jätin sen sinne. Onhan miehen lyrikointi-taidot kyllä tiedossa, mutta empä siitä tajunnut pisteitä yhdistää..höh. Hyvä tietää nyt :D

  VastaaPoista
 9. Hih, vai että muistutti sairaskohtausta! Paras suositus vähään aikaan... En ole innostunut Kelan kirjalliseen tuotantoon perehtymään, kun tuon Kesä Kalevi Sorsan kanssa -aihepiiri ei oikein ole minun lajiani, mutta ehkä pitäisi tätä uutta harkita. :-)

  VastaaPoista
 10. Villasukka, kiitos! :)

  Hanne, minusta oli piristävää lukea kerrankin sellaista muusikonelämästä kertovaa kirjaa, jossa ei läträtä viinalla ja elostella missä milloinkin. Kela vaikuttaa harvinaisen sympaattiselta mieheltä :)

  Jaana, ymmärrän hyvin ennakkoluulosi. Aloitin tuon Kesän Kalevi Sorsan kanssa melko kriittisellä asenteella, mutta tosiaan lukukokemus olikin todella hyvä. Toivottavasti rohkenet kokeilla jompaa kumpaa Kelan kirjaa!
  Niin ja kiitos onnitteluista :)

  Elma Ilona, Oikein hyvä kesäkirjavalinta! Olisikin kiva kuulla ajatuksiasi siitä. Ja samalla mietin, että ehtisinköhän lukea itsekin sen uudelleen, kun muistikuvat ovat jo melko hataria.

  Kirjanainen, Suosittelen! :)

  Linnea, Kiitos! Ja uskonpa minäkin, että myös miehesi pitäisi tästä :)

  Disa, nyt nopsaan takaisin kirpparille tarkistamaan, vieläkö kirja löytyisi sieltä! :D Vaikka onneksi on myös kirjastot, sieltä varmasti löytyy.

  Booksy, Sinun lukutahdilla tämä on hetkessä luettu, joten suosittelen lämpimästi lukemaan! :)

  VastaaPoista
 11. Booksy, mistä aihepiiristä ajattelet Kesä Kalevi Sorsan kanssa -kirjan kertovan? Ainakaan politiikkaa kirja ei käsittele lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, vastustan kiusausta tarkistaa ja tunnustan että käsitykseni on muodostettu blogijuttuja selailemalla joskus, ja on vähän epämääräinen... mutta kuvittelisin Kesän olevan sellainen kasvu/kehityskertomus, joka sijoittuu johonkin nuorehkon (miehen) elämän murroskohtaan? Sen tiesin, ettei kyse ollut politiikasta. :-)

   Poista
  2. Pitää tuokin luonnehdinta paikkansa... Ystävyydestä siinä on ja muistinmenetyksestä myös! Hyvin hauska kirja se on, huumori siitä jäi mulle eniten mieleen. Suosittelen!

   Täällä arvosteluja:
   http://www.teos.fi/fi/kirjat/index.php?sub=2&id=190

   Poista