tiistai 26. kesäkuuta 2012

Oi ihana toukokuu

H.E. Bates: Oi ihana toukokuu
(The Darling Buds of May, 1958
A Breath of French Air, 1959
When The Green Woods Laugh, 1960)
Gummerus 2006, 381s.
Suom. Päivi Kalenius

Ihastuin Oi ihanan toukokuun leppoisaan elämänmenoon tv-sarjan myötä 90-luvun alussa. Kirjankin luin ja tykkäsin kovasti. Olen haikaillut Larkinien pariin vuosia ja innostuin nyt lukemaan tämän uudestaan, kun muutama muukin bloggaaja on tätä äskettäin kehunut.

Ensimmäisen ja toisen kappaleen ajan viihdyin hirveän hyvin. Olinhan juuri muistanut katsoa sarjan ensimmäisen jakson telkkarista ja päässyt sen myötä jo valmiiksi sopivaan tunnelmaan. Sarja tuntui myös noudattavan kirjan tapahtumia hyvin uskollisesti. Mutta sitten tapahtui käänne. Yhtäkkiä en tunnistanutkaan kirjan tapahtumia entuudestaan ja "kaikki" tuntui menevän ihan väärin. Sarjaa en ole muistanut katsoa sen ekan jakson jälkeen, kun tallentava digiboksi meni rikki keväällä enkä jaksa katsoa ohjelmia tietokoneelta, joten en voi tehdä kovin luotettavia vertauksia sarjan ja kirjan välillä. Muistelin kuitenkin, että Mariette ja Charley saivat lapsen samoihin aikoihin Mamma ja Pappa Larkinin kanssa, mutta niin ei kirjassa olekaan. Ylipäätään olin ihan varma, että Mariettella ja Charleylla olisi keskeinen rooli myös kirjassa, mutta kylläpäs he jäivätkin pahasti etenkin Papan varjoon.

No, kirja oli kyllä ihan kiva, mutta tuotti silti pettymyksen. Kun jo melko alussa pääsin ärsyyntymään "vääristä juonenkäänteistä", niin eihän se ärsytys ainakaan helpottanut loppua kohti. Väärällä asenteella sinnittelin kirjan loppuun, mikä oli tietysti tyhmästi tehty.

7 kommenttia:

 1. Hih. Tämä väärien juonenkäänteiden -syndrooma on minulle tuttu. Kiristelin Taivaan pilareita katsoessani hampaitani kovasti, koska juonen käänteitä oli mielestäni muuteltu liikaa :D

  VastaaPoista
 2. Minun mielestäni tämä on ihana kirja, kuten on sarjakin. :)

  VastaaPoista
 3. Norkku, sitä ei varmaan koskaan totu siihen, ettei elokuvia tai tv-sarjoja tehdä prikulleen kirjojen mukaan! :D Vaikka toki on niitä onnistuneitakin muunneltuja filmatisointeja olemassa.

  Katja, mun ois pitänyt jättää tämä kirja kesken ja lukea paremmalla asenteella joskus myöhemmin. Nyt huomasin välillä hakemalla hakevani ärsytyksen aiheita - sellaiseksi riitti esimerkiksi Pappa Larkinin uskomattoman upeiden suudelmien kuvaukset :D

  VastaaPoista
 4. Oi ihana toukokuu on yksi suurimpia vanhoja sarjasuosikkejani, ja onkin ihanaa että Yle lähettää uusintoja nyt kesän kunniaksi. :) Kirja on ollut lukulistallani jo iäisyyden, josko nyt minäkin saisin sen vihdoin tänä kesänä luettua...

  Hyvä tietää etteivät sarja ja kirja ole aivan yksi yhteen, yritän lukea kirjan puhtain mielin. :)

  VastaaPoista
 5. Sara, Kyllä tämä on kiva kirja, jos ei tosiaan anna pikkuseikkojen häiritä liikaa :) Toivottavasti sinä nautit tästä!

  VastaaPoista
 6. Hih, voin kuvitella kuinka olet puhissut ja tuhahdellut noille suutelukuvauksille ;D Onhan Pappa tosiaan melkoinen elostelija... Minullakin tuo kolmas osa oli hieman oudompi. En ole vielä aloittanut sarjan katsomista dvd-boksilta, joten tuoretta vertailukohtaa minulla ei ole.

  Harmi, että kirja ei ollutkaan odotustesi mukainen :(

  VastaaPoista
 7. Villasukka, Enköhän minä pääse tästä pettymyksestä yli :)
  Nuo suutelut ja puristelut olisivat varmaan olleet vähemmän ärsyttäviä, jos Pappa olisi edes ulkoisesti vähän enemmän omaan makuuni :D

  VastaaPoista