perjantai 19. huhtikuuta 2013

Arestista se alkoi

Riitta Rantanen: Arestista se alkoi
WSOY 1970, 92s.

Nuorten Toivekirjaston kirjat ovat yksi kirjallisista keräilykohteistani. Tämän ja pari muuta sarjan kirjaa ostin Facebookin kirjakirppiksen kautta, todella edulliseen hintaan. Kuntokin on erinomainen, etenkin kirjan iän huomioon ottaen.

Arestista se alkoi kertoo muutamista 3A luokan oppilaista, joilla on monenlaisia murheita. Aapelin alkoholisoitunut isä on käynyt mutkan kotona ja varastanut talouskassasta 200mk. Tästä syystä Aapelin on työskenneltävä sedälleen, jotta äidillä riittäisi rahaa edes välttämättömiin menoihin. Outi ei kestä olla kotona, sillä äiti on menossa uusiin naimisiin. Raisa taistelee muutamaa ylimääräistä kiloa ja kiristäviä hameita vastaan paastoamalla pari viikkoa. Luokan uusi oppilas, Eino Ilmari eli Edvard, taas hakee omaa paikkaansa useiden muuttojen jälkeen jälleen uusien luokkatovereiden joukosta

Mitään kummoista yhtenäistä tarinaa ei kirjasta löydy, eivätkä nuorten keskinäiset suhteet muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kovin hyvin lukijalle avaudu. Edes luokan yhteinen näytelmäprojekti ei oikein onnistu luomaan sellaista yhtenäisyyden tunnetta, jota ehkä on haettu.

En tiedä, minkä verran vastaavia nuorisokirjoja 70-luvun alussa on kirjoitettu, mutta nykyään tällaisia riittää jo yli tarpeen. Arestista se alkoi on kuitenkin mainiota ajankuvaa kuusipäiväisine kouluviikkoineen kaikkineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti