perjantai 19. huhtikuuta 2013

Äideistä parhain

Alison Bechdel: Äideistä parhain, Koominen draama
(Are You My Mother? : A Comic Drama, 2012)
Like 2012, 289s.
Suom. Anu Turunen

Alison Bechdelin Hautuukoti on jäänyt mieleeni hyvänä sarjakuvaromaanina ja siksipä lainasin tämän Äideistä parhaimman, kun se kirjaston hyllyssä nökötti. Hautuukodissa Bechel kertoo paljon isästään ja isäsuhteestaan, kun taas Äideistä parhain keskittyy äitisuhteeseen. Paitsi että äiti jää kyllä pahasti Bechdelin psykoanalyysikokemusten ja -pohdintojen jalkoihin. Äitisuhdetta enemmän lukijalle selvitetään psykoanalyysin historiaa ja Virginia Woolfin Majakkaa.

On jossain määrin ihailtavaa, kuinka rohkeasti Bechdel lyö itsensä likoon tässä teoksessa. Hän ei todellakaan peittele epävarmuuksiaan. Jokin tässä koukutti, sillä luin sen loppuun ja pystyin uppoutumaan "tarinaan".

Mutta silti. Liian raskassoutuinen keitos kaiken kaikkiaan. Ääh. Mikäli Bechdel kirjoittaa vielä suhteestaan veljiinsä, jätän sen järkäleen kyllä lukematta.6 kommenttia:

 1. En malttanut olla lukematta, vaikka tämä odottaa minulla jo kotona hyllyssä... Toivottavasti löydän saman koukutuksen :-)

  VastaaPoista
 2. Naurahdin loppulauselmallesi. :) Tämä oli tosiaan raskassoutuisempi kuin sen Hautuukoti, mutta itse kyllä pidin myös tästä paljon tai sitten olen vain psykoanalyysin tarpeessa.

  VastaaPoista
 3. Booksy, Toivotaan että tarvittava koukku löytyy :)

  Mai, Nimi on hyvä, mutta en ole varma onko se aivan osuva. Olisin toivonut sitä äiti-asiaa paljon enemmän.

  Norkku, kiitos! :)

  Linnea, Pyskoanalyysi itsessään on kiinnostavaa, mutta en ymmärtänyt, miksi siihen keskityttiin niin paljon. (Neljäs kirja: Bechdelin suhde itseensä! Pelkkää analyysia! :) )

  VastaaPoista