torstai 25. huhtikuuta 2013

Onhan tässä palautusoikeus?

Anne Taintor: Onhan tässä palautusoikeus? Joka naisen opas äitiyden iloihin
(...but I wanted a pony, 2013)
Atena 2013, 112s.
Suom. Laura Niemi-Pynttäri

Minulla on keittiössä esillä Ed Polishin ja Darren Watzin kirja You say I'm a Bitch Like It's a BAD Thing, jossa vintage-kuvitus ja pirullisen hauskat tekstit kohtaavat onnistuneesti. Innostuin Anne Taintorin samantyylisestä Onhan tässä palautusoikeus? -kirjasta kovasti, koska ajattelin sen sisältävän yhtä napakkaa, tummaa huumoria ja räikeää ristiriitaa sanojen ja kuvien välillä.

Periaatteessa kirja tarjosikin juuri sitä mitä olin odottanut: herttaisia kuvia ja pöhköjä lausahduksia. Myös niitä äitiyden iloja kuvattiin ruoanlaitosta vaipanvaihtoon.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin pakko sanoa, että tämä ei kuulkaas nyt oikein toiminut niin hyvin kuin olin toivonut. En tiedä onko vika kielessä: ehkä nämä jutut eivät vain toimi suomeksi? Ehkä näin hehkeiden ja amerikkalaisten näköisten naisten kuuluu puhua englantia ja vain englantia. Käännöstä en voi moittia, siinä vika ei ole.

Onhan tässä palautusoikeus? on ihan kiva kirja, jonka lukemiseen ei montaa hetkeä mene, vaikka huumori ei ihan täysillä kolahtaisikaan.5 kommenttia:

 1. Kirjalla on tosi hyvä nimi. Muistan kun pikkuveljeni sai ensimmäisen lapsensa ja vauvalla oli koliikki, joten hän itki paljon. Veljeni sanoi minulle, että mistä sen saa hiljaiseksi. Minä vastasin, että kyllä siinä taitaa mennä vähintään 18 vuotta (tuhma isosisko);)

  VastaaPoista
 2. Tämä on hauskan oloinen kirja. Luin taannoin amalla idella "Citizen handbook" siinä oli 50-luvun hengessä hyviä ohjeita :)

  VastaaPoista
 3. Oletkos Maija lukenut Vuoden mutsin? Eli jos siihen on tutustunut - kuten minä - kannattaako suosiolla tämä jo skipata?

  Hauska nimi ja kansi kyllä vähän houkuttaisi :)

  VastaaPoista
 4. Mai Laakso, Miten minusta tuntuu, että lasten äänet vain kovenevat vuosien myötä? :) Tosin omat ovat vielä pieniä, mutta muistan itse olleeni varsin äänekäs vielä täysi-ikäistyttyäni...

  Jokke, Citizen handbookista en olekaan vielä kuullut. Pistänpä nimen muistiin, jos vaikka kirjastosta löytyisi. :)

  Annika, Olen lukenut Vuoden mutsin ja tämä on kyllä hyvin erilainen siihen verrattuna. Vuoden mutsissahan on paljon ihan oikeaa asiaakin. Tosiaan tämä on myös niin lyhyt, että aikaa menee saman verran liikennevaloissa odotteluun yhdellä kauppareissulla. Mikäli kauppareissulla on parit valot... :)

  VastaaPoista
 5. Minä törmäsin samantyyliseen ristiriitaan sen Go the Fuck to Sleep -kirjan kanssa. Samuel L. Jacksonin (englanniksi, totta kai) ääneen lukemana se kuulosti hauskalta ja siinä oli tarttumapintaa, mutta niin vain palautin suomenkielisen kirjan lukemattomana kirjastoon. Ei se pikasilmäyksellä oikein toiminut suomeksi käännettynä.

  VastaaPoista