lauantai 6. huhtikuuta 2013

Tina Fey: Bossypants

Tina Fey: Bossypants
Sphere/Little, Brown 2011, 275s.

Ihastuin niin hirveästi Jenny Lawsonin muistelmiin, että halusin lukea pikimmiten lisää hauskoja muistelmia. Tina Feyn Bossypantsin ostin vuodenvaihteen tienoilla kahdesta syystä:
1) keltainen kansi ja
2) Tina Fey.
Joskin saman tien on tunnustettava, että en ole mitenkään erityisen hyvin perillä Tina Feyn urasta. Nimi on vain jostakin syystä jäänyt positiivisessa mielessä muistin syövereihin. Luultavimmin sieltä Saturday Night Livesta.

Bossypants ei ole puhtaasti muistelmateos, vaan jotain sinne päin. (Englanniksi kategorioisin tämän kohtaan "memoir-ish".) Fey kertoo lapsuudestaan (I was a big surprise. A wonderful surprise, my mom would be quick to tell you.), teatteriharrastuksestaan, homo ja lesbo -ystävistään (I wanted them to stay in the "half closet".). Hän myös jakaa kauneudenhoitovinkkejä, joiden kaltaisia naistenlehdistä ei löydä. Jokainen on toki tietoinen siitä, että rintaliivien on oltava oikean kokoiset. Fey oppi tämän äidiltään:

"My mother knew the importance of getting the right fit for a bra, so she took me to JCPenney and tried one on over my clothes. She tried a bra on me over my clothes in the middle of JCPenney."

Lisäksi Fey pohtii äitiyttä aina imettämisestä töiden ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Paljon muitakin aiheita kansien väliin mahtuu: hiukan epäonnistunut häämatka, millaista on olla hyvin laiha, millaista on olla vähän pullea, kuinka valokuvaussessiot etenevät (Amazing, Gorgeous, Not like that) jne.

En yleensä ole hirveän innostunut lukemaan julkkistenkaan työelämästä. Arki ja ihmissuhteet ovat minusta paljon mielenkiintoisia. Bossypantsissa en kuitenkaan tylsistynyt tai tuskastunut työpaikka tai -yhteisöjuttuihin lainkaan. Huomasin pitäväni kovasti myös Feyn lyhyestä opastuksesta improvisaation tekemiseen. Seuraa pieni paljastus: olen kouluaikoina ollut innolla mukana kaikissa mahdollisissa näytelmissä. En ole hyvä näyttelijä, mutta se vain on hauskaa hommaa - eikä kouluissa onneksi pidetty rimaa hirveän korkealla. Nyt olisikin kivaa päästä testaamaan Feyn oppeja käytännössä!  (Kiinnostuneille voin tiivistää improvisaation perusteet kahteen sanaan: "Yes, and...")

Mukava kirja, hauskoja juttuja ja sopivan helppoa kieltä, eli kannatti lukea.


5 kommenttia:

 1. Kiva kun bloggasit tästä. Mietin juuri tällä viikolla tämän lukemista kun luin Mindy Kalingin vastaavan tyyppistä kirjaa, jota mainostettiin sanoilla "kuin Tina Feyn pikkusisko". Ilmeisesti "isosiskokin" on tutustumisen arvoinen. :)

  VastaaPoista
 2. Tina Fey on minunkin suosikkeja :)
  Miten olisi seuraavaksi tämä Amy Pohlerin... eikun Leslie Knopen kirja
  http://www.amazon.com/Pawnee-Greatest-America-Leslie-Knope/dp/1401310648/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1365236770&sr=1-1&keywords=Amy+Poehler

  VastaaPoista
 3. Norkku, Minulla onkin yksi Mindy Kalingin kirja merkitty muistiin periaattella "jos joskus saan käsiini, niin luen" :) kiva kuulla, mitä tykkäsit hänen kirjastaan.

  Tiina, no mutta toki! Amy Poehler olikin tätä lukiessa mielessä monet kerrat, koska Tina ja Amy olivat työkavereita Saturday Night Livessa. :)

  VastaaPoista
 4. Ihana postaus :)
  Minun ensimmäinen muistoni Tina Feysta on Meangirls -elokuva, jota hän ilmeisesti myös käsikirjoitti (...? Näyttelemisen lisäksi siis).
  Tämän voisin lukeakin englanniksi :)

  VastaaPoista
 5. Anni, Fey tosiaan käsikirjoitti Mean girlsin. Lue ihmeessä, voisit tykätä tästä! :)

  VastaaPoista