maanantai 22. huhtikuuta 2013

Shenzhen

Guy Delisle: Shenzhen
(Shenzhen, 2000)
WSOY 2010, 156s.
Suom. Saara Pääkkönen

Shenzhen on jälleen yksi Guy Delislen matkapäiväkirjan tyyppinen sarjakuvakirja. Tällä kertaa Delisle on matkustanut kolmeksi kuukaudeksi Kiinaan työstämään animaatiosarjaa. Asuminen persoonattomassa hotellihuoneessa, vähät ihmiskontaktit ja savuinen, likainen kaupunki vaikuttavat kovin masentavilta. Ruoka sentään on monipuolista ja enimmäkseen herkullista ja kuntosalilta saa jonkinlaista rytmiä elämään. Tutustuminen paikallisiin ihmisiin on hankalaa, sillä tulkkienkin kielitaidossa on rutkasti toivomisen varaa.

Delisle onnistuu kuvailemaan lukuisia Kiinalaisia erikoisuuksia. Läheisessä teemapuistossa pääsee tutustumaan maailman nähtävyyksiin Pisan kaltevasta tornista Eiffeltorniin - pienoiskoossa tosin. Hotellihuoneen ilmastoinnin säätölaitteisto osoittautuu pelkäksi silmänlumeeksi, ravintolassa tarjoilija täyttää teekupin uudelleen jokaisen siemauksen jälkeen ja lopulta Delisle tottuu maan tapoihin niin, että kummastuu kun kukaan ei ole avaamassa hänelle hotellin ovea.

Shenzhen olisi varmaankin pitänyt lukea Delislen kirjoista ensimmäisenä, sillä se on niistä vanhin. No, onneksi en tehnyt niin, sillä tämä oli vähän ankea verrattuna Pjongjangiin ja Merkintöihin Burmasta. Luulen, että en tämän jälkeen olisi tullut lukeneeksi edellämainittuja kirjoja.

2 kommenttia:

  1. Mä luin tämän Delisleistä ensimmäisenä ja mieluusti jatkoin sen jälkeen heti Pjongjangin parissa. En siis kokenut tätä mitenkään ankeana. Nyt olisi tosiaan vielä molemmat Merkintöjä-kirjat lukematta.

    VastaaPoista
  2. Tintti, Toivottavasti pidät Merkinnöistä! :) En tiedä kuvittelenko (palautin jo kirjat kirjastoon, joten en voi tarkistaa) vai oliko tämän kirjan kuvitus huomattavasti synkempisävyinen kuin muissa. Sellainen mielikuva minulle ainakin jäi. Ei tämä siis huono ollut, mutta mielestäni neljästä hienosta kirjasta heikoin.

    VastaaPoista