torstai 2. huhtikuuta 2015

Jane Austen

Carol Shields: Jane Austen
(Jane Austen, 2001)
Ajatus Kirjat 2006, 202s.
Suom. Maria Lyytinen

Jälleen elämäkertahaasteen minihaasteeseen luettu elämäkerta, tällä kertaa keskiössä historiallinen, ennen vuotta 1900 elänyt henkilö. Oli yllättävän vaikeaa valita henkilö, joka on elänyt haastetta silmällä pitäen tarpeeksi kauan sitten ja joka myös kiinnostaisi kokonaisen kirjan verran. Sitten kun sain päähäni Jane Austenin, en oikeastaan jaksanut muita vaihtoehtoja pohtiakaan.

Carol Shields oli itsekin kirjailija, joten ei ole ihme että kirjan teksti on miellyttävää luettavaa. Shields ei myöskään yritä etäännyttää itseään täysin Austenista, vaan tekee melko rohkeitakin tulkintoja Austenin mahdollisista tunteista omien teostensa kirjoittamiseen, julkaisuun ja vastaanottoon liittyen.

Tämän elämäkerran lähdeaineistona on käytetty aikaisempien elämäkertojen lisäksi Deirdre Le Fayen toimittamaa Jane Austenin kirjeenvaihtoa (Jane Austen's Letters). Jane Austen ei pitänyt päiväkirjaa (tai ainakaan sellaista ei säästynyt), mutta hän oli ahkera kirjeiden kirjoittaja. Ikävä kyllä Austenin kuoleman jälkeen hänen sisarensa Cassandra tuhosi runsaasti sellaisia kirjeitä, joista olisi voinut saada epäedullisen kuvan edemenneestä kirjailijattaresta. Säilyneiden kirjeiden perusteella Austen on ollut ironinen ja jopa pisteliäs tehdessään huomautuksia muista ihmisistä.

Shields onnistuu kuvaamaan Austenin elinaikaisia tapoja ja tottumuksia tarpeeksi, jotta lukija osaa sijoittaa Austenin oikeaan aikakauteen. Mitään päälleliimattua nippelitietoa ei tästä tiiviistä teoksesta kuitenkaan löydy. Minä olin siinä luulossa, että Austen kasvoi hyvin vaatimattomissa oloissa, köyhässä pappilassa. Hänen isänsä kyllä oli pappismies ja perheenjäsenet osallistuivat joihinkin kotitöihin, mutta isän pitämä poikakoulu takasi suhteellisen vakaat tulot ja perheellä oli myös hiukan palvelusväkeä. Poikakoulun loputtua Jane muutti vanhempiensa ja sisarensa kanssa Bathiin ja myöhemmin, isänsä kuoltua, ensin Southamptoniin ja sitten Chawtonin kylään, Hampshireen. Austen ei ollut mikään vannoutunut vanhapiika, vaan nuorena hän viihtyi hyvin tanssiaisissa ja flirttaili siinä missä muutkin. Avioliitto jäi kuitenkin haaveeksi ja Austen menehtyi vain 41-vuotiaana, luultavasti rintasyöpään.

Kirjailijoiden haasteet lienevät pysyneet pääpiirteiltään samanlaisina tähän päivään asti: kustannussopimusta on vaikea saada, eivätkä kirjailijan tulot päätä huimaa.

Tätä kirjaa on helppo suositella Austenista kiinnostuneille. En tiedä, kuinka paljon tässä on uutta tietoa aiempiin elämäkertoihin verrattuna, mutta ainakin tämä on luettavuudeltaan ensiluokkainen.

6 kommenttia:

  1. Tämä odottaa hyllyssäni, mutta kiitos innostavan arviosi ei taida odottaa kauaa. Kuulostaa hyvältä elämäkerralta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, Tätä on tosiaan helppo suositella. :) Sisällössä on jonkin verran toisteisuutta, mutta ei häiritsevässä määrin.

      Poista
  2. Voi olisipa hauskaa lukea tämä! :) Austenint teokset olen melkein kaikki kolunut läpi, mutten loppuen lopuksi tiedä paljoa hänestä itsestään.

    En itse asiassa tiennyt, että Austenkin oli vanhapiika. Mitä ilmeisimmin vaikuttaa siltä, että kaikki parhaimmat rakkausromaniit ovat sellaisten kirjoittamia, jotka eivät itse ole kokeneet "rakkauden täyttymystä" avioliitossa, jos miettii Austenin lisäksi vaikkapa Bronten sisaruksia ja heidän ikimuistoisia rakkaustarinoitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna J, Minä muuten kuvittelin lukeneeni kaikki Austenilta suomennetut teokset, mutta enpäs olekaan. Jotenkin sitä näköjään helposti "sokaistuu" noiden kuuluisimpien teosten edessä, eikä edes hoksaa etsiä niitä muita. Ylpeyden ja ennakkoluulon haluaisin lukea uudestaan mahdollisimman pian, sillä se uusi käännös kiinnostaa kovasti.

      On tosiaan jännää, että Austen ja Brontët olivat naimattomia, mutta saivat aikaan monia rakkaustarinoiden klassikoita. Ehkä naimattomien oli (on?) helpompaa nähdä parisuhde virheettömämpänä ja kauniimpana, kun ei ollut kokemusta parisuhteen ehkä karustakin arjesta.

      Poista
  3. Jane Austen ei olisi kommentoinut "karua arkea"?! Kehotan tutustumaan hänen tuotantoonsa uudelleen sillä sen verran suorasukaisia kommentteja se sisältää. Toki romaanit on rakennettu "happy end" ja avioliitto häämöttää lähitulevaisuudessa -periaatteella, mutta lukekaa ajatuksella mitä sivuhenkilöistä kerrotaan! Tuskin kukaan Jane Austenin lukija kuvittelee, että esim. Charlotte Lucasin ja herra Collinsin avioliitto olisi onnellinen (ainakaan Charlotten mielestä, mies ehkä onkin...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, olen tosiaan lukenut Austenia viimeksi noin 10 vuotta sitten, enkä muista hänen kirjoistaan juuri muuta kuin päähenkilöt, juonen suurpiirteisesti ja kirjojen herättämät tunteet. Varmasti "taustalla" tapahtuu ankeitakin juttuja, mutta minä en niitä tosiaan muista.

      Poista