lauantai 1. elokuuta 2015

Näin minusta tuli tyttö

Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
(How to Build a Girl, 2014)
Schildts & Söderströms 2015, 356s.
Suom. Sari Luhtanen

Caitlin Moranin Naisena olemisen taito ei kolahtanut minuun, vaikka niin etukäteen oletin. Siksi Näin minusta tuli tyttö ei aluksi liiemmin kiinnostanut. Pikku hiljaa aloin kuitenkin pohtia, että vaikka Moranin aiempi teos ei suurta vaikutusta tehnytkään, ehkä kuitenkin pitäisin hänen romaanistaan. Sain kirjan, mutta vieläkin vähän hirvitti ja siksi lukeminen lykkääntyi. Naisten viikolla päätin viimein rohkaistua, tartuin äkäisen vihreään kirjaan ja annoin mennä.

Näin minusta tuli tyttö on fiktiivinen kertomus 14-vuotiaasta Johanna Morriganista, jonka köyhä, seitsenhenkinen työläisperhe perhe asuu aika ahtaasti ja yrittää tulla toimeen sosiaaliavustuksilla. 90-luvulla piskuinen Wolverhampton tuntuu olevan syrjässä kaikesta. Johanna ei halua olla tavallinen, pullea teinityttö vaan hän haaveilee suuria. Sinnikkyydellä ja lähes röyhkeällä päättäväisyydellä hän lopulta hankkii itselleen työn musiikkilehden kriitikkona. Johanna päättää unohtaa vanhan itsensä ja heittäytyy uuteen rooliinsa. Hänestä tulee Dolly Wilde: rääväsuinen, tupakoiva ja ryyppäävä, äänekäs ja seksuaalisesti vapautunut nainen. Fake it 'til you make it.

Ensimmäinen luku tuntui tahmealta ja raskaalta. Jokin kerronnallisessa tyylissä teki lukemisesta muka raskasta. Hengähdin yön yli ja jatkoin. Kuinka ollakaan, tarina ottikin tuulta alleen oikein kunnolla ja nautin ihanasta "pakko lukea!" -efektistä. Johanna on monessa suhteessa kuin kuka tahansa teinityttö: hän rakastaa musiikkia ja kirjoja, haaveilee ensimmäisestä suudelmasta - ja seksistä, eikä tunne kuuluvansa siihen elämään jota elää vaan näkee itsensä aivan toisissa ympyröissä. Angstia, itsesääliä, uhmaa. Lopulta itsensä löytämistä. Kaikkea tätä Näin minusta tuli tyttö on.

Vaikka Johannan elämässä moni asia muistuttaa Moranin omia elämänvaiheita, Näin minusta tuli tyttö on fiktiivinen teos. Moran kirjoittaa sellaisella vimmalla, että lukijakin väistämättä tuntee saman lähes epätoivoisen kiihkon kuin Johanna.

Epäilin Naisena olemisen taidon kohdalla, ettei Moranin huumorintaju ole samalla taajuudella omani kanssa. Näin minusta tuli tyttö todisti toisin. Moran todella hallitsee etenkin tilannekomiikan.

4 kommenttia:

 1. Blogissani on sinulle haaste :)
  --> http://lukunurkkaus11.blogspot.fi/2015/08/kolmen-kirjan-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Q+Black, Oi kiitos! :) Tätähän täytyy pohdiskella vähän aikaa.

   Poista
 2. Minä tykkäsin tästä! Itse asiassa hämmästyn miten hyvä jälkimaku, ja pitkä, tässä on. Voisi jopa verrata Nick Hornbyn teoksiin, jotka ovat olleet yhtä leppoisia ja usein samoissa sfääreissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, Ihan totta! Tässä on jotain hornbymäistä - ehkä juuri huumorin osalta. :)

   Poista