lauantai 22. elokuuta 2015

Lupaus. Unien ensimmäinen kirja


Kerstin Gier: Lupaus. Unien ensimmäinen kirja
(Silber - Das Erste Buch der Träume, 2013)
Gummerus 2015, 338s.
Suom. Heli Naski

Ilahduin, kun huomasin Gummeruksen kirjakatalogissa uuden Kerstin Gierin nuortenkirjan. Gierin edellinen nuorten sarja, Rakkaus ei katso aikaa -trilogia, oli minusta kömpelöä loppuratkaisua lukuunottamatta oikein viihdyttävää luettavaa. Viihdyttävä on myös tämä uuden sarjan avausosa, jossa seikkaillaan enimmäkseen unissa.

15-vuotias Liv Silber pikkusiskoineen ei pääsekään asumaan idylliseen Oxfordiin vaan Lontooseen, lähelle äidin uutta miesystävää. Hajamielisen professorin karikatyyriä muistuttava äiti on äiti lähinnä nimellisesti, sillä Liv ja Mia ovat kasvaneet pääasiassa lasten-/taloudenhoitajan Lottien hoidossa. Jälleen kerran tytöt aloittavat uudessa koulussa, eikä aikaakaan kun Livistä kirjoitellaan koulun juorublogissa, jonka ylläpitäjän henkilöllisyys on kaikille arvoitus. Eräänä yönä Liv näkee erikoisen todentuntuista unta, jossa ovat mukana myös hänen uusi velipuolensa Grayson ja kolme tämän ystävää. Pian Liv saakin kuulla hyvin epäuskottavan salaisuuden ja vastoin järjen ääntä hän lähtee mukaan poikien uniseikkailuihin.

Lupaus on Gierin aiempien kirjojen tavoin helppolukuinen, vauhdikas ja humoristinen. Teksti on pääosin kelpo suomea, mutta kananlihalla-ilmausta käytettiin jotenkin hassusti väärin. Laitoin kyllä merkin siihen kohtaan, mutta nuorimmainen on hyvä nyppimään muistilaput pois, enkä nyt löytänyt esimerkkilausetta tähän hätään.

Reaali- ja unimaailman yhdistäminen yhdeksi tapahtumapaikaksi on toteutettu toimivasti siten, että unimaailman surrealistisuus ja arvaamattomuus säilyy. Tässäkin sarjassa on mukana ihastumiskuvio, sellainen kiltti pussailutason suhde. Ehkä kirjan muuhun sisältöön verrattuna Graysonin ja tämän ystävien salainen "harrastus" onkin yllättävän raju. Demonit, veriuhrit ja mystiset rituaalit ovat hyvin kaukana siitä hormonihuuruisesta teinimaailmasta, jossa nuoret päivänsä viettävät.

Odotan mielenkiinnolla, mihin suuntaan Livin tarina tästä lähtee etenemään. Oikeastaan Lupaus olisi toiminut ihan kohtuullisesti itsenäisenäkin teoksena, mutta onhan tarinan idea sen verran mehevä että aivan mielelläni seikkailen Livin ja muiden unissa vielä parin kirjan verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti