perjantai 28. elokuuta 2015

Maija

Luca Gargano & Maija Vilkkumaa: Maija
WSOY 2004, 255s.

Maija Vilkkumaa on pitänyt taukoa sooloartistin uraltaan jo useamman vuoden, mutta näin syyskuussa ilmestyvän uuden albumin alla oli oikein hyvä hetki kerrata Vilkkumaan muusikkouden alkutaivalta. Tämä vuonna 2004 ilmestynyt teos, Maija, kattaa Vilkkumaan uran Tarharyhmästä Ei-albumiin. Toki mukana on myös lapsuus- ja koulumuistoja, joten kirja on suhteellisen pätevä muusikkoelämäkerta.

Maija on rakenteeltaan selkeä ja sisällöltään monipuolinen. Gargano on haastatellut runsaasti Vilkkumaan läheisiä ja työkavereita sekä luonnollisesti artistia itseään. Päätekstin ohella sisältöä elävöittävät otteet Vilkkumaan päiväkirjoista (sekä yksityisistä että vanhoilla kotisivuilla julkaistuista) sekä keikkapäiväkirjoista, runsaat valokuvat ja muu materiaali, nuotteja ja leirinuotiosovituksia unohtamatta.

Minä "löysin" Vilkkumaan musiikin kunnolla vasta Ei-levyn myötä ja sitä seuranneet levyt ovatkin muodostuneet läheisimmiksi. Vuonna 2005 ilmestynyt Se ei olekaan niin -albumi on edelleen suosikkini kaikista ja samaisena vuonna pääsin nauttimaan myös Vilkkumaan energisestä esiintymisestä Provinssirockissa.


Minulla on tapana* raivata tieni eturiviin, koska sieltä näkee parhaiten.
*Tai ainakin oli tapana - viimeisimmästä keikkakokemuksesta on jo vuosia.

Hyvin moni asia on muuttunut sitten Maija:n ilmestymisen. Jo kirjan alkutervehdyksessä Vilkkumaa toteaa asioiden muuttuneen huomattavasti sitten kirjaa varten tehtyjen haastattelujen, sillä hän oli vastikään eronnut pitkäaikaisesta kihlatustaan. Sittemmin Vilkkumaa on avioitunut, tullut äidiksi ja kirjoittanut kirjankin.

Maija:n loppupuolella puhutaan faneista ja moneen kertaan mainitaan viralliset nettisivut kysymyspalstoineen ja keskustelufoorumeineen. Sittemmin sivut ovat uudistuneet ja nuo osiot ovat jääneet pois. Koska Ei:n jälkeen on ilmestynyt monta, äärettömän laadukasta albumia, tuntuu kirjasta puuttuvan paljon asiaa. Mutta eihän se nyt kirjan vika ole, että aika kuluu ja artistin ura jatkuu.

Minusta oli mielenkiintoista lukea Vilkkumaan lapsuudesta ja teinivuosista. Kaikesta näkyy lapsuudenkodin turvallinen ilmapiiri ja molemminpuolinen kunnioitus. Nuoruuden sekoilut ja ongelmat ovat luonnollisesti aivan erilaisia Helsingissä kuin pienessä maalaiskylässä, mutta ne pohjimmaiset tunteet ja "ongelmat" ovat universaaleja ja ajattomia.

Maija on visuaalisesti näyttävä ja sisällöltään runsas, mutta kyllähän tämä soolouran alkuun loppuva teos jättää auttamatta vähän keskeneräisen fiiliksen. Mutta tosiaan, hyvä se vain on, että ura jatkuu. Elämäkertoja ja bändihistoriikkeja ehditään kirjoittaa ja lukea sitten joskus hamassa tulevaisuudessa, kun niiden aika on.

5 kommenttia:

 1. Maija on yksi suosikkiartisteistani, elämäkerran ostin aikoinaan kotiin ja on yksi kirjoista joista en luovu ehkä ikinä :) Aika harva enää muistaa Tarharyhmää, niin vahvasti Maija on ollut esillä sooloartistina. Joten nyt olisi paikallaan tehdä uusi, tai edes päivitetty painos tuosta yhdentoista vuoden takaisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henna, Joku täydennysosa olisi tosiaan jo kovasti paikallaan :) Odotan innolla (levyn lisäksi) syksyn Vain elämää -kautta, koska uskon että ohjelman myötä Vilkkumaastakin oppii jotakin uutta.

   Nyt huomaan, miten paljon asioita blogitekstistä unohtui! Jösses, en mainitse sanoituksiakaan ollenkaan...

   Poista
 2. Ah, ihana Maija Vilkkumaa! ❤️ Hänen musiikkinsa on kuulunut elämääni ensimmäisestä levystä lähtien. Kesä on hänen tekemistään kappaleista minulle yksi rakkaimmista. Eikös Maija kirjoittanut kirjankin tässä hiljattain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, Mulle Kesä on jäänyt kirjaimellisesti kesäbiisiksi :) Siitä tulee aina mieleen ne kerrat, kun on porukalla kävelty käsi kädessä bileistä kotiin lempeässä kesäyössä.

   Vilkkumaa on tosiaan kirjoittanut romaanin, Nainen katolla. Näköjään linkki tuolla tekstissä on kadonnut, pitääkin lisätä se nyt. :)

   http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/2013/09/nainen-katolla.html

   Poista
 3. Täytyy käydä lukemassa esittelysi heti. 😊

  VastaaPoista