sunnuntai 30. elokuuta 2015

Pienten muutosten kauneussalonki

Alexander McCall Smith: Pienten muutosten kauneussalonki
(The Minor Adjustment Beauty Salon, 2013)
Otava 2015, 364s.
Suom. Outi Järvinen

Mma Ramotswe -sarja on edennyt jo neljänteentoista osaansa. Naisten etsivätoimisto nro. 1 menestyy juuri sopivasti: töitä riittää mutta mitään ruuhkaa ei pääse syntymään. Mma Ramotswen ja Mma Makutsin yhteistyö on sekin muotoutunut saumattoman soljuvaksi. Vastikään avioituneen Mma Makutsin vatsanseutu vihjailee kuitenkin tulevista muutoksista, mutta eihän niin arkaluontoista asiaa voi ottaa puheeksi ihan miten sattuu! Paahtava helle on kuivattanut maan halkeilevan kuivaksi, mutta ilma tuoksuu siltä, että pian saadaan nauttia sateesta.

Pienten muutosten kauneussalonki on juuri niin sympaattinen, hötkyilemätön ja herttainen kuin aiemmatkin osat. Lueskelin tätä tarkoituksella hitaasti ja nautin suuresti. Olen iloinen, että maltoin odottaa "kesän" kuumimpiin päiviin asti, ennen kuin aloin tätä lukea. Minuun tämä sarja vaikuttaa tyynnyttävästi ja ainakin hetken kuvittelen voivani suhtautua vähän seesteisemmin tavalliseenkin arkeen.

Pidän siitä, miten Mma Ramotswe muistaa hyvät käytöstavat ilkeidenkin ihmisten kohdalla ja kuinka hän Botswanaa arvostellessaankin rakastaa kotimaataan suuresti. Vaikka etsivätoimiston asiakkaiden mukana kirjoihin tulee myös vehkeilyä ja karujakin ihmiskohtaloita, on sarjan asenne äärimmäisen hyväntahtoinen.

"Vanhojen ystävien kesken puheenaiheet saattavat olla hyvin laajoja, vaikka kumpikin tietäisi ennalta, mitä toinen tulee sanomaan, ja vaikka sen saman olisi kuullut kuinka monta kertaa tahansa."

Mma Ramotswe -sarja ei ole vain kepeää hyvän mielen kirjallisuutta. Näistä kirjoista hohkaa lämpöä ja viisautta.

4 kommenttia:

 1. Tätä sarjan osaa en ole lukenut, mutta muita kyllä. Palaan Mma Ramotswen pariin yleensä silloin, kun kaipaan piristystä ja hyvää mieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, Samalla tavalla nämä toimivat minullakin: piristävinä kirjoina. Nyt tuntui ihanalta lukea kaikin puolin kehnon Normaalin jälkeen sujuvaa tekstiä ja lempeää tarinaa. :)

   Poista
 2. Minä pelkään joka kerta pikkuisen, että nyt, nyt, tämä kirja se on vähän toistaan heikompi ja kiireessä kirjoitettu. Ja sitten taas huomaan nauttineeni Mma Ramotswesta ihan yhtä paljon kuin viime kesänä!
  Tulisipa jo seuraava kesä :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, Mulla kävi aikoinaan niin, että luin sarjaa liian monta kirjaa peräkkäin. Luinkohan kolme vai neljä osaa "kerralla" ja sen viimeisen kohdalla alkoi tosissaan puuduttaa.

   Tästä kirjasta näin luultavasti goodreadsissa arvion, ettei tämä yllä aiempien tasolle ja pelkäsin lukiessani koko ajan, että milloin lässähtää :D No ei lässähtänyt, tykkäsin tosi paljon - taas kerran.

   Minä en uskalla edes odottaa seuraavaa kesää, kun tämä tämänvuotinenkin on ollut ihan kumma! Nyt on jo syyskuun eka päivä, eikä ilma juurikaan muistuta syksyä. Sen sijaan valtaosa kesäkuukausista oli pelkkää sadetta ja kylmää. Ihme ilmasto.

   Mutta seuraavaa Mma Ramotswea odotan kyllä luottavaisin mielin: tällä sarjalla on laatutakuu. :)

   Poista