lauantai 20. helmikuuta 2016

Se

Stephen King: Se
(It, 1986)
Tammi 2015, 1136s.
Suom. Ilkka ja Päivi Rekiaro

Stephen Kingin teoksista melkoinen määrä on luokiteltavissa kauhukirjallisuuden klassikoiksi. Se on kiistatta yksi niistä. Viimeinkin yksissä kansissa julkaistu kirja on karmea järkäle. Sivumäärä ei tosin pelota, toisin kuin tuo inhottava pellen naama kirjan kannessa ja selkämyksessä. Minun pitikin päällystää tämä ruokakaupan mainoksella, että pystyin lukemaan Sitä myös lasten hereillä ollessa. (Mainos ei kylläkään kestänyt käytössä vaan se oli korvattava strategisesti sijoitelluilla post-it -lapuilla.)

Tarina kulkee kahdessa aikatasossa, vuosissa 1958 ja 1984. Kirjan nykyajassa kuusi aikuista saa puhelun vanhalta lapsuudenystävältään, jonka olemassaoloa yksikään ei enää edes muistanut. On tullut aika lunastaa vuosia sitten annettu lupaus ja palata Derryyn, jossa tapahtuu outoja asioita. Vuonna 1958 nuo samat aikuiset ovat lapsia, jotka joutuvat kohtaamaan pahuuden kasvoista kasvoihin. Lapsia ja nuoria katoaa ja kuolee, mutta aikuiset eivät tunnu reagoivan siten kuin vastaavissa tilanteissa heidän odottaisi toimivan. Menneet tapahtumat selviävät lukijalle samaan tahtiin kuin aikuistuneet lapset niitä muistavat.

Kirjan rakenne on hieno, mutta aluksi vähän raskas. Vaikka olen lukenut Sen aiemminkin (ja nähnyt elokuvan monesti), minulla kesti aika pitkään päästä kunnolla sisään tarinaan. Kingin kerronta on hyvää, mutta minulle Se on yksi vähiten mieluisista kirjoista. Derryä piinaava Se on totta kai ahdistava kammotus ja jotenkin koko tarina on inhottavan niljakas, paikoin jopa vastenmielinen.

Kirja on joka tapauksessa luettavuudeltaan erittäin hyvä. Ainoastaan satunnaiset kirjoitusvirheet vähän häiritsevät. Oletan, että virheet ovat digitointiohjelman aiheuttamia, sillä mikä muu selittäisi ri:n muuttumisen n:ksi tai pikku ällän isoksi iiksi.

8 kommenttia:

 1. Minullakin tämä ihana, upea järkäle odottaa lukuvuoroaan :) Pakkohan tämä oli hankkia kun yksissä kansissa viimein jukaistiin <3 Nyt on sitten hyllyssä tuplasti Sitä, kahdessa osassa ja tiiliskivenä. Olen tainnut lukea ja katsoa tämän vain kerran, pitäisiköhän kaivaa hyllystä ja katsoa illalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, Missä vaiheessa sun uudelleenlukuprojekti onkaan? Mulle Se on siitä poikkeava Kingi, että tykkään enemmän elokuvasta kuin kirjasta :)

   Poista
  2. Seuraavana olisi vuorossa toinen jättiläinen, 22.11.63. Kieltämättä hieman jännittää, aihe kun ei välttämättä ole kiinnostavin. Luotan, että King ei petä :)

   Jännä juttu! Minusta Se-leffa oli aika huono, tai ainakaan se ei tavoittanut kirjan tunnelmaa, kirja saa siis minulta suuremmat pisteet kuin elokuva.

   Poista
 2. Mää oon lukenu yhen ainoan Kingin ja tuskin tuun toista lukemaan. Tuo ykski aiheutti niin karseita painajaisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarooma, Voi ei! Mikä kirja sinut onnistui traumatisoimaan? Ja minkä ikäisenä? Minä aloitin Kingien lukemisen kuudennella luokalla Ihmissuden vuodesta ja se oli sen verran kesy, että uskalsin lukea muutakin. Tosin on pakko jälleen todeta, etten nykyään kestä kauhua läheskään yhtä hyvin kuin nuorempana ja tykkään siitä, että King on pehmentänyt tyyliään vuosien mittaan. :)

   Poista
 3. Oi voi, tämä pitäisi lukea piakkoin, mutta sivumäärä pelottaa... Miten tommosta luetaan sängyssä? :D Ja sisältökin hirvittää, uskallanko mä käydän lukemisen jälkeen nukkumaan? Onko tämä "pahempi" verrattuna esim. Painajaiseen ja Hohtoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, Paksujen kirjojen lukeminen sängyssä onnistuu helpoiten siten, että asettaa mahan päälle tukityynyn kirjalle :D Silloin ei tarvitse kannatella ainakaan kirjan koko painoa käsillä ;)

   Minusta Se ei ole hirveämpi kuin Painajainen tai Hohto, toki tässä se kauhu on myös erilaista kuin kummassakaan niistä. (Vaikka onhan Painajainen ja Hohtokin aika tavalla erilaisia…) Minun yöunia Se ei vienyt, mutta onhan tämä kyllä ahdistava.

   Poista
  2. Enköhän mä uskaltaudu tämän pariin... Viimeistään sitten kun illat valostuvat :D

   Poista