keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Finnish Nightmares

Karoliina Korhonen: Finnish Nightmares
A Different Kind of Social Guide to Finland
Atena 2016, 100s.

Olen hihitellyt Karoliina Korhosen sarjakuville Facebookissa ja ilahduin, kun kuulin tästä kirjasta.

Matti on keskiverto suomalainen, jolle sosiaaliset tilanteet ja erilaiset kohtaamiset ovat vähintäänkin hankalia. Matin henkilökohtaisen tilan tarve on varsin suuri, kuten monilla muillakin suomalaisilla. Linja-auto on täysi siinä vaiheessa, kun jokainen ikkunapaikka on varattu. Bussikatoksen alle mahtuu yksi ihminen, oli sää millainen tahansa. Matti ei osaa kehua itseään, eikä ottaa kehuja vastaan. Hän ei halua olla huomion keskipisteenä, eikä mieluiten pilkkunakaan: ihannetilanteessa kukaan ei kiinnitä häneen mitään huomiota.

Finnish Nightmares on ilmestynyt myös suomeksi (Suomalaisten painajaiset), mutta minusta tämä sarjakuva toimii parhaiten nimenomaan englanniksi. Jotenkin nämä perisuomalaiset outoudet naurattavat enemmän "ulkopuolelta" tarkasteltuna.

Tämä pieni sarjakuvakirjanen on selkeä ja ennen kaikkea hauska. Jäin kaipaamaan vain enemmän sivuja.

8 kommenttia:

 1. Tää on kyllä loistava sarjakuvahahmo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarooma, niin on! :) Ja facebookissa oman lisänsä näihin sarjakuviin tuo lukijoiden kommentit.

   Poista
 2. Oih, ihana! En ole tiennyt, että on saatavilla kirjanakin! Täytyy ehdottomasti laittaa lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannabanana, Tämä on ihan uutukainen, joten ei ihme jos ei tieto kirjan olemassaolosta ole vielä ehtiny teille asti :) Kuvittelisin, että tämän avulla olisi helppo esitellä siellä ystäville, että "kattokaa nyt, tämmösiä suomalaiset on!".

   Poista
 3. Niin hieno idea, kesken uusisänmaaallisen löpinän ja kaiken maailman vänkäyksen joku keksii näin lämpöisen tyylin lähestyä kansallispiirteitä!
  Tätä kirjaa käytetään jo kuulemma maahanmuutajien kotoutuksessa. Hyvä vaan, että siellä on opettaja selittämässä, miksi joku kokee nolona, kun hänelle hymyillään.
  Näitä voisi tehdä muistakin kansoista. Tulee heti mieleen joitain tilanteita - Espanjassa, kun ei tehdä jonoja vaan pidetään mielessä, kenen perässä on "proxima" ja Venäjällä, jossa vieras pakkosyötetään ja -juotetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, Sanopa muuta! Kyllä tämmöinen lähestymistapa kulttuurieroihin, tai erityispiirteisiin, on ehdottomasti terveellinen.
   Hauskaa, jos tätä käytetään kotoutumiskoulutuksissa! :)

   Poista
 4. Matti taitaa kyllä olla aika mainio :) Minä facebookia seurailematon olen törmäillyt häneen vain muutamassa lehtijutussa, mutta kyllä on tosiaan oivaltava luomus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, Minusta näissä sarjakuvissa parasta on juuri se, että saa nauraa itselleen. :)

   Poista